starnieuws

Column: Borrelpraat no. 819

19 May, 22:47
“Heren, ik word hyper, ik word dronkender dan dronken, ik…”
“Stop met die lallenpraat van je. Een vrouw kan niet zwangerder worden dan zwanger; zo kan jij ook niet dronkender worden dan dronken.”
“Ik kan dat wel, wow, yoepie, jellie-lellie-bellie, we gaan rijk worden in dit land, we gaan ‘sjwemme in die paisah’, we gaan alles kopen wat ons hartje begeert en heeft ontbeerd , we…”
“Dan veroorzaken we meteen een gigantische inflatie, alle prijzen stijgen en dan is ‘dat sjente’ op=op.”
“Net als met de bauxiet, de kurk waarop onze economie toch zo hecht en sterk dreef.”
“Buitenlandse investeerders werden met de rode loper binnengehaald, kregen de grootste voordelen en wij bleven uiteindelijk berooid achter.”
“Nou, ik vind dit wel een beetje te cru gesteld; we hebben toch grote voordelen uit de bauxietindustrie gehaald. Maar als wij die hebben verkwanseld, tja, is dat de schuld van die investeerders?”
“Oke, maar nu, ik bedoel na 2028, zal dit echt anders worden als we de olie uit blok zoveel gaan oppompen.”
“We? We? Wordt toch wakker man, wij gaan dat oppompen niet doen, maar dat Franse bedrijf Total Energies.”
“Ja, inderdaad. ALS eind dit jaar Total de beslissing neemt om 7 miljard US$ te gaan investeren in het oppompen van die olie midden op zee en vandaaruit te verkopen, zoals voor de kust van Guyana gebeurt.”
“Nou, als dat niet mogelijk zou zijn, dus als Total die beslissing eind dit jaar niet zou nemen, waarom gaat zo een gerenommeerd Brits Analyse-bureau de moeite nemen om dit allemaal netjes te berekenen? Kijk naar al die mooie grafieken in dat artikel op Sterrennieuws.”
“ALS je mij goed betaalt, produceer ik nog een mooier artikel met nog mooiere grafieken en schema's."
“Nou, ik ben wel onder de indruk van de informatie uit dat artikel; we gaan zo te zien werkelijk 7 miljard aan totale inkomsten overhouden in de eerste vijf jaren na 2028.”
“Ik ontken die mogelijkheid absoluut niet, maar moeten we nu al gaan juichen, terwijl Total die beslissing om met die investering te starten nog niet eens heeft genomen?”
“Ze gaan die beslissing zeker nemen.”
“Zeker?”
“Nou, ik bedoel alles wijst daarop.”
“Alles? Wat alles? Ik zou echt pas juichen als Total die beslissing neemt om met dat oppompen te starten, vooral nu ze voor de kust van Namibië vorig jaar een veel groter reservoir hebben aangeboord.”
“Ja, dat noemen ze Venus-1, dat ligt op 3 kilometer diepte en bevat ruw geschat zo een anderhalf miljard vaten olie. Total Energies is met 40% de grootste aandeelhouder van die groep die daar al jaren boort en vorig jaar was het ‘bingo’.”
“Maar onze geschatte inkomsten van 7 miljard dollar in de eerste vijf jaren ALS Total die beslissing neemt om te gaan oppompen, zijn erg afhankelijk van nog meer Alsen.”
“Welke 'alsen' als zodanig?"
“ALS Staatsolie 1,8 miljard U$ investeert in de 20% aandelen in deze operatie, waarop zij een optie heeft. Anders vallen die ‘profits in oil’, die grijze blokjes bovenaan die mooi gekleurde kolommen weg, denk ik.”
“En een deel van de royalties in die kolommen, dat bruine blokje, tweede van bovenaan die kolommen, kan je minstens halveren.”
“Waarom? Je doet alle moeite om die mooie inkomsten naar beneden te brengen.”
“Echt niet, ik wil alleen geen dromer zijn, zoals velen droomden over die spoorlijn van Paramaribo naar Lelydorp en toen in een waas zijn gaan stemmen in  2015. En waar is die spoorlijn nu? Helemaal ontspoord nadat de stemmenwinst binnen was.”
“Ja, ja, dat is voorbij nu...”
"Maar daarom ben ik nu alert dat we ons niet weer laten pakken door mooie dromen, maar de zaak nuchter bekijken. Jullie weten toch dat onze regering een deel van de nog te ontvangen royalties noodgedwongen als onderpand bij Oppenheimer heeft vastgezet, om daarmee die enorme schuld die we daar moeten aflossen, te kunnen herschikken, dus kunnen spreiden over een langere periode.”
“En als je nu zo rondbazuint dat je zoveel geld zal binnenhalen, gaan andere schuldeisers, vooral die ene daar in het Verre Oosten, ook graag hun aflossingen opeisen. Daar gaat weer minstens een half miljard, waarschijnlijk zelfs meer kosten.”
“Ow, misschien is daarom die lening voor het bouwen van die omstreden brug over de Corantijn niet doorgegaan. De zoveelste mislukking dankzij die Bisbasbibi minister van Alles.”
“En nog een ALS: die zogenaamde 7 miljard inkomsten zijn gebaseerd op een olieprijs van US$ 65.-  dollar per vat ruwe olie. Maar die worden zeker 2 miljard minder als de olieprijs zakt naar US$ 45,- dollar per vat. En dat is waarschijnlijker dan dat hij stijgt, want vele landen pompen nu massaal olie op om tegen een lage prijs te verkopen; ze hebben valuta nodig, zoals Rusland voor zijn oorlogsindustrie.”
“Dus meester, als die bovenste delen van die kolommen krimpen, blijft er van die 7 miljard inkomsten misschien zo een 3 miljard over voor de eerste 5 jaren na 2028. Klinkt dat realistischer in uw oren?”
“Veel realistischer, want je gaat ook tegen die lage prijs moeten concurreren die de oliegiganten aan ons buurland betalen.”
“En nu ik hierover nadenk, moeten we er rekening mee houden dat er van die realistische 3 miljard die we waarschijnlijk zullen ontvangen, zeker de helft in de duistere zakken van de ‘tarantula’s en tjauwmin-eters' zal verdwijnen.”
“Dan blijft er voor ‘we, de weer eens belazerde people’ zo een anderhalf miljard uitgesmeerd over de eerste 5 jaar over, dat is dus zo'n 300 miljoen US$ per jaar. Dat ziet er magertjes uit voor tegen die tijd 700.000 mensen.”
“Was het in het verleden anders? Net zo. ‘Zij’ krijgen de grote stukken mals vlees en wij de overgebleven bek en nek en sjeu, dat vettige drabsel onderaan de pot met flink wat botjes erin om te kluiven. Lekker toch? Dat willen we toch? Daarvoor stemmen we toch steeds, opgejut door allerlei podiumgeschreeuw?”
“Ik zeg: o volk, niet klagen maar dragen. Wees tevreden met je lot en tel je zegeningen.”
“Daar drink ik op; geen shot whisky, maar een glas zuurwater.”
“Ja, helaas. Ook proost.”
 
Rappa
 

Advertentie

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June