starnieuws

VN wil dat VS gedwongen terugkeer naar Haïti stopt

18 May, 03:05

Bewoners dragen hun bezittingen, terwijl ze hun huizen ontvluchten vanwege bendegeweld in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)
Het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft de Verenigde Staten opgeroepen te stoppen met het gedwongen terugsturen van Haïtianen naar hun thuisland, dat wordt geconfronteerd met een maandenlange golf van bendegeweld en aanhoudende politieke instabiliteit.

In een post op sociale media op vrijdag, drong het UNHCR er bij de regering van de Amerikaanse president Joe Biden op aan "af te zien van het gedwongen terugsturen van Haïtianen die mogelijk levensbedreigende risico's lopen of verdere ontheemding" in het Caribische land.

De oproep kwam, nadat het VN-agentschap zei dat er donderdag weer een Amerikaanse deportatievlucht in Haïti was geland.

Het is de tweede deportatievlucht van de VS naar Haïti in de afgelopen maand. Op 18 april stuurde de Amerikaanse regering ongeveer vijftig Haïtiaanse staatsburgers terug naar het land, een actie die onmiddellijke veroordeling van rechtengroepen opriep.

"Individuen worden alleen verwijderd als blijkt dat ze geen wettelijke basis hebben om in de Verenigde Staten te blijven", vertelde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid destijds aan Al Jazeera.

Haïti heeft de afgelopen jaren te maken gehad met wijdverbreid bendegeweld, vooral nadat de moord op president Jovenel Moise in juli 2021 een machtsvacuüm creëerde.

Maar de toch al nijpende situatie escaleerde eind februari verder, toen machtige gewapende groepen gevangenissen, politiebureaus en andere staatsinstellingen in de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince, aanvielen.

De onrust dwong de niet-gekozen premier van Haïti, Ariel Henry, om plannen aan te kondigen om af te treden. Het leidde uiteindelijk tot een wankele politieke transitie, die zich blijft ontvouwen.

De VN zei eerder deze week dat 362.000 mensen in Haïti intern ontheemd waren, waarvan de helft kinderen.

De Internationale Organisatie voor Migratie meldde ook dat ongeveer 95.000 mensen tussen 8 maart en 9 april de hoofdstad Port-au-Prince, die het zwaarst getroffen is door het recente geweld, ontvluchtten.

De Amerikaanse deportatievlucht van deze week leidde tot kritiek van wetgevers en rechtenactivisten in het land die zeggen dat de regering-Biden de levens van mensen in gevaar brengt.

Blaine Bookey, juridisch directeur van het Center for Gender & Refugee Studies aan de University of California College of the Law, San Francisco, zei dat de deportaties "een schande" waren.

"Ze beschermen niemand. Ze 'schrikken' niemand af. Ze schenden onze wetten en verdragsverplichtingen, de juridische richtlijnen van het VN-vluchtelingenagentschap en de basisprincipes van de mensheid. Ze moeten eindigen", zei Bookey vrijdag in een verklaring.

Sunil Varghese, beleidsdirecteur bij het International Refugee Assistance Project, zei ook dat de deportatievluchten de Haïtianen "weer in groot gevaar brengen". "Het is gewetenloos om op dit moment mensen met geweld terug te sturen naar Haïti", zei Varghese.

Dick Durbin, een senator van de Democratische Partij uit Illinois, zei in een bericht op sociale media dat hij de regering-Biden vertelde dat zij "de veiligheid van de Haïtianen in de VS niet in gevaar kan brengen door hen naar gevaarlijke situaties te deporteren."

Hij drong er bij Washington op aan de deportatievluchten stop te zetten en Haïti opnieuw aan te wijzen voor de zogenaamde tijdelijke beschermde status (TPS).

De Amerikaanse regering kent TPS toe aan onderdanen van landen waar de tijdelijke omstandigheden het te gevaarlijk maken om terug te keren, inclusief gevallen van gewapende conflicten of milieurampen zoals aardbevingen en orkanen.

Ontvangers kunnen in de VS blijven zonder angst voor deportatie en in het land gaan werken. De TPS-status van Haïti loopt begin augustus af.

Advertentie

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June