starnieuws

IDAHOBIT: Discriminatie veroorzaakt pijn

17 May, 13:15
(Aangeboden)

De week vóór en na 17 mei organiseren LGBTI- mensenrechtenorganisaties een reeks activiteiten ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Homo-, Bi-, Intersekse en Transfobie (IDAHOBIT). Zij staan stil bij het feit dat op 17 mei, 34 jaar geleden, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloot om homoseksualiteit te schrappen als geestesziekte in de Internationale Classificatie van Ziekten. In 2019 werd ook transseksualiteit geschrapt.

Hoewel de Staat Suriname al 75 jaar geleden de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens hebben afgekondigd, waarin staat dat "alle mensen vrij en gelijk zijn geboren in waardigheid en rechten", kunnen LGBTI-personen nog steeds niet overal vrij en zichtbaar zichzelf zijn. Wereldwijd zijn er 68 landen waar het verboden is om LGBTI te zijn, en leven mensen in angst voor hun leven of levensonderhoud. Pijn veroorzaakt vanwege discriminatie om wie je bent, onveranderbaar, jezelf.

Suriname is goed op weg, als het gaat om gelijkwaardigheid en inclusiviteit van LGBTI-personen, zeker binnen de Caribische regio. In de afgelopen 50 jaar heeft Suriname via haar grondwet, de ratificatie van internationale verdragen en andere nationale wetten de bescherming van LGBTI-personen steeds beter verankerd. Ook lijken gevallen van fysiek geweld tegen LGBTI-personen in Suriname tegenwoordig verminderd. En is er vanuit de gemeenschap enige vooruitgang te zien als het gaat om maatschappelijk begrip en acceptatie ten opzichte van de LGBTI-personen.

Echter is er ruimte nodig voor nog meer dialoog over het erkennen van de rechten van LGBTI-gemeenschap. Zo is er nog steeds sprake van mentaal geweld tegen LGBTI-personen. Zij worden op straat uitgescholden wat hun zelfbeeld kan schaden. Ook worden zij gepest op school, wat kan leiden tot zelfmoordgedachten. Bovendien ervaren LGBTI-personen vanwege stigma en discriminatie obstakels bij het vinden van werk, voelen ze zich thuis onveilig, en durven velen hun geaardheid niet met hun arts of medische hulpverlener te bespreken. Dit verhoogt het risico op het niet krijgen van de juiste behandeling. Verder zijn LGBTI-personen onvoldoende vertegenwoordigd in beleidsmaatregelen van de overheid en haar instanties, wat leidt tot maatschappelijke uitsluiting. Dit is de pijnlijke realiteit van discriminatie.

Dit jaar heeft de internationale vereniging van Lesbiennes, Gays, Biseksuelen, Trans- en Interseksen als thema voor IDAHOBIT gekozen Leave no one behind: freedom, equality, justice for all. Laat niemand achter: Vrijheid, Gelijkwaardigheid, en Rechtvaardigheid voor iedereen. “Laat niemand achter” is ook een van de missies van de Sustainable Development Goals voor 2030, waaraan de Staat Suriname zich ook heeft gecommitteerd.

Deze 2 weken gaan organisaties op verschillende momenten in gesprek gaan. Maandag 13 was het eerste gesprek en zaterdag 25 mei wordt gesproken met bondgenoten over inclusieve kunstuitingen. Donderdag 16 mei is aan de orde geweest geweld en seksuele gezondheid van LGBTI-personen. Op vrijdag 17 mei wordt gesproken met het bedrijfsleven over inclusieve werkplekken. Op zaterdag 18 mei met bondgenoten en de LGBT-gemeenschap tijdens sportactiviteiten.  En donderdag 23 mei over inclusieve arbeidsoverkomsten met de vakbeweging. (Deze activiteiten worden ondersteund door het Stand With Us programma, uitgevoerd door Projekta en PAREA en gefinancierd door de Europese Unie).

Samenwerkende organisaties voor meer LGBTI-inclusie hopen dat deze gesprekken bijgewoond en gevoerd worden, niet alleen deze 2 weken maar steeds weer thuis, op school, op het werk, in de buurt, in de gezondheidszorg, bij beleidsmakers. Met pijn kan niemand leven.
-    Projekta
-    PAREA
-    LGBT Platform
-    Suriname Men United (SMU)
-    Women’S Way Foundation
-    Trans in Action
-    Suriname Frontrunners
-    Women’s Rights Centre
-    Stichting Ultimate Purpose
-    Stichting BFN
-    Stg. Ilse Henar-Hewitt
-    NAKS
-    Ravina Biharie, Women’s Rights Centre
-    Hakiem Lalmahomed, Women’s Rights Centre
-    Henna Guicherit, Culconsult
-    Angelic del Castilho, DA91
-    Mylene Pocorni, New Monday
-    Omaira Toelsie, New Monday
-    Sarafina Naarden, Nafasi
-    Fay King, CARICOM Jeugd Ambassadeur Suriname
-    Vanessa Limon, voorzitter Zami –Paramaribo
-    Henk Ramnandankal, Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU)
-    Manon Sanches, Hoogleraar Kinder- en jeugdpsychologie en Orthopedagogiek
-    Susan Doorson, SMETaMORPH consultancy
-    Norville Plet-Burleson, Vereniging van Sociaal Werkers in Suriname
-    Satcha Jabbar, Independent Finance Consultant
-    Stieffano Irodikromo
-    Adeline Bijlhout
-    Eloa van der Hilst
-    Anne Guicherit
-    Nirmala Ramdin
-    Julia Terborg
-    Elly van Kanten
-    Christien Naarden
-    Monique Essed Fernandes
-    Marcel Leune


Advertentie

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June