starnieuws

VS bevestigt aankomst hulptrucks via drijvende Gaza-pier

17 May, 16:28

De hulp zal worden verzameld vanaf een drijvende basis voordat deze naar Gaza wordt vervoerd. (Foto: Reuters)
Het Amerikaanse leger heeft bevestigd dat de eerstehulpzending via een tijdelijke pier voor de kust van Gaza aan land is gegaan. Het US Central Command bevestigde in een bericht op X dat de hulpvrachtwagens rond 09.00 uur lokale tijd aan land begonnen te rijden.

"Dit is een voortdurende, multinationale inspanning om aanvullende hulp te bieden aan Palestijnse burgers in Gaza via een maritieme corridor die volledig humanitair van aard is", aldus het bericht, eraan toevoegend dat er geen Amerikaanse troepen aan land zijn gegaan.

De VN heeft echter gewaarschuwd dat de maritieme corridor geen vervanging is voor landroutes, die worden gezien als de snelste en meest effectieve manier om hulp te verlenen.

Volgens het Amerikaanse Centrale Commando zal de komende dagen naar verwachting ongeveer 500 ton hulp Gaza binnenkomen.

Brits personeel heeft samengewerkt met Amerikaanse collega's aan boord van RFA Cardigan Bay om de pier te bouwen en te exploiteren, heeft het Ministerie van Defensie bevestigd.

"De nieuw operationele pier voor de kust van Gaza zal het mogelijk maken dat vrachtwagenladingen humanitaire hulp Palestijnen in grote nood kunnen bereiken", aldus minister van Defensie Grant Shapps.

De VS is weken geleden begonnen met de bouw van de drijvende basis om de levering van hulp aan Gaza te vergemakkelijken, terwijl Israël zijn militaire campagne tegen Hamas voortzet.

Honderden tonnen hulp kwamen woensdag aan in Cyprus, waar het werd gescreend voordat het op commerciële schepen werd geladen voor levering aan de pier.

Kleinere Amerikaanse militaire schepen – die tussen de vijf en vijftien vrachtwagens met hulpgoederen kunnen vervoeren – zullen deze vervolgens vervoeren naar een drijvende pier van enkele honderden meters lang, vastgemaakt aan het strand in Gaza.

De vrachtwagens rijden langs de pier voordat ze de hulpgoederen afgeven op een rangeerterrein op het strand.

De autoriteiten zeiden dat de VN, en in de eerste plaats het Wereldvoedselprogramma, verantwoordelijk zal zijn voor de verdere verdeling van de hulp.

De aankondiging markeert de opening van een nieuwe route voor humanitaire hulp om de getroffen Gazastrook te bereiken.

Ongeveer 2,2 miljoen Palestijnen hebben voedsel, onderdak en andere hulp nodig.

Vrachtwagens stonden in de buurt van het strand te wachten om de hulpgoederen naar Gaza te brengen. (Getty Images)

De hulpleveringen aan het gebied zijn vertraagd sinds Israëlische troepen vorige week de controle over de Gaza-kant van de grensovergang bij Rafah overnamen.

Eerder deze maand werd de belangrijkste grensovergang van Kerem Shalom van de ene op de andere dag gesloten door Israël, dat zei dat vier van zijn soldaten waren omgekomen bij een Hamas-raketaanval nabij de grensovergang.

Het leveren van hulp aan Gaza via landroutes kan gevaarlijk zijn, waarbij hulpkonvooien soms worden geplunderd door bendes en geplaagd door wanhopige burgers.

In april kwamen zeven hulpverleners van de organisatie World Central Kitchen om het leven bij een Israëlische drone-aanval.

Advertentie