starnieuws

Brazilië plant 'tentensteden' om ontheemden te huisvesten

17 May, 07:09

Mensen die zijn geëvacueerd uit overstroomde gebieden rusten uit in een sportschool die wordt gebruikt als schuilplaats in Porto Alegre, staat Rio Grande do Sul, Brazilië. (Foto: Reuters)
De zuidelijkste deelstaat van Brazilië plant minstens vier 'tentensteden' om ongeveer 8.000 mensen te huisvesten die momenteel in geïmproviseerde schuilplaatsen verblijven vanwege de historische overstromingen die de regio hebben verwoest.

Zware regenval sinds eind april veroorzaakte recordoverstromingen waarbij minstens 151 mensen omkwamen in de deelstaat Rio Grande do Sul en er nog steeds meer dan 100 vermist worden, aldus staatsfunctionarissen.

Ongeveer een half miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht, waarvan ruim 77.000 momenteel in openbare opvangcentra verblijven. Wetenschappers waarschuwen dat het een maand of langer kan duren voordat de overstromingen zijn afgenomen en dat veel bewoners geen huizen meer hebben om naar terug te keren.

De deelstaatregering plant tijdelijke structuren, met individuele slaapkamers en collectieve badkamers, keukens en wasruimtes voor duizenden mensen die nu zijn ondergebracht in scholen, kerken en sportarena's, zei vice-gouverneur Gabriel Souza.

"Een deel van deze mensen kan helaas nergens heen", vertelde hij Reuters in een telefonisch interview.

Veel openbare gebouwen die als schuilplaats dienen, zullen naar hun normale functies moeten terugkeren, voegde hij eraan toe, en de vrijwilligers die in deze behoefte voorzien, moeten hun routines hervatten.

Souza zei dat de regering locaties in de hoofdstad Porto Alegre en het nabijgelegen Canoas en Sao Leopoldo heeft geïdentificeerd, die voldoen aan de vereisten om de structuren te huisvesten.

De autoriteiten zijn ook op zoek naar minstens één extra bruikbare locatie in de zwaar overstroomde stad Guaiba.

Van de ongeveer 50.000 mensen in openbare opvangcentra in deze vier steden, schat de deelstaatregering dat ongeveer 15% langdurig onderdak in de tijdelijke structuren nodig zal hebben. Van de meerderheid wordt verwacht dat zij óf naar huis terugkeren óf alternatieven zoeken, zoals onderdak bij familie.

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft de schenking aan Rio Grande do Sul aangekondigd van 108 eenheden van een tijdelijke structuur die normaal gesproken in vluchtelingenkampen wordt gebruikt.

"Dit zijn kleine huisjes die modulair zijn, ze kunnen op verschillende manieren in elkaar worden gezet, of ze nu gezinnen of individuen willen huisvesten, of bijvoorbeeld een ondersteunende ruimte voor vrijwilligers moeten vormen", zegt Silvia Sander, functionaris van de UNHCR.

Advertentie

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June