starnieuws

Nog geen oplossing in zaak EBS

17 May, 00:01

Leden van de OWOS, de bond bij EBS, hebben donderdag hun wensen en grieven kenbaar gemaakt aan De Nationale Assemblee. Assembleevoorzitter Marinus Bee heeft de motie in ontvangst genomen.
Er is nog geen schot in de zaak gekomen van OWOS, de bond bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Een gesprek dat gisteren zou plaatsvinden met de clusterministers onder leiding van minister Albert Ramdin, is niet doorgegaan. De reden is onbekend. De directie van EBS heeft in een schrijven de bondsleden gesommeerd het werk te hervatten. Er zijn maatregelen in het vooruitzicht gesteld. De OWOS heeft de staking opgeheven, maar heeft besloten om in vergadering te blijven met haar leden.

Gisteren is de motie waarin geëist wordt dat het ontslag van bondsvoorzitter Marciano Hellings moet worden teruggedraaid, ook aangeboden aan Assembleevoorzitter Marinus Bee. Ook is het vertrouwen opgezegd in de directie en aangedrongen wordt op CAO-onderhandeling met de raad van commissarissen. Bee beloofde net als vicepresident Ronnie Brunswijk woensdag, om de zaak verder te zullen bespreken. Aan Bee is ook de verzekering gegeven dat de gemeenschap niet gedupeerd zal worden door stroomonderbrekingen. De bond is niet van plan sabotage te plegen en de samenleving te duperen.

De directie heeft donderdag in een memo de medewerkers van de EBS opgeroepen zich aan te melden op het werk. De directie heeft opgemerkt dat delen van de werknemers zich niet hebben gemeld op de werkplek. "Middels deze willen wij u erop attenderen dat u zich door het niet melden voor het hervatten van de werkzaamheden, blootstelt aan disciplinaire maatregelen e.e.a. conform de geldende CAO", schrijft de directie.

De OWOS heeft haar leden in een schrijven aangegeven dat de directie in de memo schermt met disciplinaire maatregelen om blijkbaar werknemers te beletten vakbondsactiviteiten te bezoeken. Bewust wordt verzwegen dat de staking is opgeheven, maar de OWOS in vergadering is. De OWOS wijst op de Wet Vrijheid van Vakvereniging. De werkgever kan een werknemer niet verhinderen dit recht uit te oefenen. De bond roept de leden op om zich niet te laten intimideren en onverkort de vergadering bij te wonen. 

Advertentie

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June