starnieuws

Rivierpeil overstroomde Braziliaanse deelstaat stijgt

14 May, 02:55

Reddingsteams met boten zoeken na zware regenval naar overlevenden, terwijl het dodental als gevolg van regen op 12 mei 2024 is gestegen tot 144 in Porto Alegre, Brazilië. (Getty Images)
Het rivierpeil in de door overstromingen getroffen Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul, stijgt weer na meer zware regenval dit weekend. De rivieren Taquari en Caí zijn buiten hun oevers getreden en veroorzaken nieuwe overstromingen in het binnenland van de deelstaat.

Meer dan een half miljoen mensen zijn uit hun huizen verdreven en er is bevestigd dat 147 mensen zijn omgekomen bij de overstromingen.

Reddingswerkers blijven zoeken naar vermiste personen.

De stijging van de waterstanden van de Taquari en Caí is bijzonder zorgwekkend, omdat de twee rivieren uitmonden in de Guaíba, wat al ernstige overstromingen heeft veroorzaakt in de hoofdstad van de deelstaat, Porto Alegre.

Grote delen van de stad, waar 1,5 miljoen mensen wonen, staan nog steeds onder water, waarbij vooral het historische centrum zwaar getroffen is.

Soldaten patrouilleren in ondergelopen wijken in boten, na berichten over plunderingen.

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft zijn geplande bezoek aan Chili uitgesteld om de reactie van de regering te coördineren. De president zei dat er noodfondsen beschikbaar zouden worden gesteld om de beschadigde infrastructuur weer op te bouwen.

De Amerikaanse president Joe Biden zei zaterdag dat zijn regering contact heeft gehad met zijn Braziliaanse tegenhanger om hulp te bieden.

Lokaal helpen bewoners die toegang hebben tot boten, mensen te redden die zijn gestrand door het stijgende water.

Ivan Brizola vertelde BBC News Brasil dat hij honderden mensen per kajak had gered, ook al kon hij niet zwemmen. De 59-jarige uit Porto Alegre zei dat hij de kajak had geleend om mensen in het nabijgelegen Canoas te helpen "toen het water hun wijken begon te overstromen".

Hij schatte dat het water in de straten van Canoas op sommige plaatsen acht tot tien meter diep was. Samen met andere vrijwilligers slaagde Brizola erin mensen uit moeilijk bereikbare gebieden, met grotere boten te vervoeren.

Zijn zoon schat dat Brizola de afgelopen week meer dan 300 mensen en talloze huisdieren heeft gered.

De overstromingen zijn veroorzaakt door hevige regenval die eind april begon.

Meteorologen zeggen dat begin mei de natste is geweest die Porto Alegre de afgelopen 63 jaar heeft meegemaakt.

Onderzoekers van ClimaMeter, die extreme weersomstandigheden bestuderen, hebben gezegd dat de cyclische regenval in dit gebied, waarschijnlijk intenser is geworden als gevolg van de klimaatverandering.

De wereld is sinds het begin van het industriële tijdperk al met ongeveer 1,1 graden Celsius opgewarmd en de temperaturen zullen blijven stijgen, tenzij regeringen over de hele wereld de uitstoot sterk terugdringen.

Advertentie