starnieuws

Baltimore-brug opgeblazen tijdens gecontroleerde sloop

14 May, 06:51

De Baltimore-brug is gesloopt met gecontroleerde explosies, om de toegang van het kanaal vrij te maken.
Een deel van een ingestorte brug in Baltimore is opzettelijk vernield, waardoor de weg is vrijgemaakt voor de uiteindelijke terugkeer van de scheepvaart via een van de drukste zeeroutes in de VS. Op 26 maart raakte een schip de Francis Scott Key Bridge, waardoor deze instortte en waarbij zes bouwvakkers omkwamen.

Bij de sloop van maandag zijn delen van de ingestorte brug uiteengevallen.

De operatie werd dit weekend uitgesteld vanwege het slechte weer.

De Francis Scott Key Bridge stortte in nadat deze werd geraakt door een vrachtschip, de Dali, dat uit koers was geraakt.

Door de botsing kwam ongeveer 4.000 ton puin in de Patapsco-rivier terecht.

Het 289 meter lange schip is sinds het ongeval ter plaatse gebleven en ligt onder het schroot van de brug. In totaal zijn er nog 21 bemanningsleden, van wie de meesten Indiërs, aan boord van de Dali die het schip onderhouden. Bemanningsleden schuilden aan boord van het schip, terwijl de gecontroleerde explosie van maandag plaatsvond.

De sloop ging door nadat vorige week het lichaam van het zesde en laatste slachtoffer van het incident was geborgen.

Kort na 17.00 uur lokale tijd was er een luide explosie te horen, en stukken van de brug vielen in het water.

Ambtenaren zeiden dat ze de gecontroleerde ontploffing gebruikten om nauwkeurige sneden te maken, in de hoop de Dali te bevrijden, die zal terugkeren naar de haven van Baltimore.

De haven, die een verscheidenheid aan goederen verwerkt en de drukste van het land is voor autotransport, is sinds de ineenstorting gesloten.

Op een persconferentie eerder maandag, zeiden functionarissen dat ze hoopten het schip binnen twee dagen te kunnen verplaatsen.

"Nadat we het precisiesnijden hebben uitgevoerd, gaan we terug en onderzoeken het kanaal opnieuw, evenals onderzoek rond de Dali om er zeker van te zijn dat er geen obstakels zijn die voortkomen uit dat precisiesnijden en die het verkeer zouden hinderen", zei admiraal van de Amerikaanse kustwacht, Shannon Gilreath. "Dan zullen we het kanaal met beperkte toegang op dat specifieke tijdstip opnieuw openen voor verkeer."

Minister van Transport Pete Buttigieg zei vorige week tegen de BBC dat de sluiting van het kanaal "zeker" gevolgen heeft gehad voor de toeleveringsketens.

Het Federal Bureau of Investigation en de National Transportation Safety Board, onderzoeken de instorting.

De stad Baltimore heeft de eigenaren van het schip, Grace Ocean Private Limited, en de manager, Synergy Marine Private Limited, aangeklaagd wegens grove nalatigheid en roekeloosheid. De bedrijven hebben een rechtbank gevraagd hun aansprakelijkheid voor het incident te beperken.

Advertentie

Tuesday 21 May
Monday 20 May
Sunday 19 May