starnieuws

OBS gegriefd door uitlatingen minister Ori

14 May, 04:53

OBS voorzitter Antonius Pokie
De Organisatie van Bus- en Boothouders Suriname (OBS) die voor schoolvervoer zorgt, is diep geraakt door de uitspraken van Onderwijsminister Henry Ori. De organisatie heeft op een persconferentie met tegenpunten gereageerd op de uitlatingen van Ori die onder andere beweert dat de OBS een chantagepolitiek voert, de overheid uitmelkt, dat de prestaties 'nul komma nul' zijn en een politieke agenda op na houdt. Ook betwist hij dat er overeengekomen is dat bepaalde toelagen elke 17e van de maand uitbetaald zouden worden.

Ori heeft een week geleden de uitspraken gedaan in het programma To The Point, op Apintie Televisie. OBS voorzitter Antonius Pokie, gesteund door bushouders, heeft op een persconferentie aangegeven dat de uitspraken van de minister nergens op slaan. Ten eerste klopt het van geen kant dat van uitmelken geen sprake kan zijn: De betalingen en tarieven die nu gehanteerd worden door de overheid zijn bij lange na niet genoeg om de operationele kosten te dekken. De kwaliteit van het transport kan niet verbeterd worden. Nieuwe bussen aankopen is onmogelijk met de hoge koersen en de overheid helpt daarbij niet. Er moet gewerkt worden met wat er is en het onderhoud daarvan is een uitdaging.

Wat het meeste steekt, is dat de prestaties 'nul komma nul' zijn volgens Ori. Pokie merkt op dat afhankelijk van de route, sommige bushouders al om 3 uur moeten uitrijden om de files voor te zijn. Er wordt enorm hard gewerkt om schoolvervoer te garanderen, geeft hij aan. Hij merkt op dat 'chantage politiek' ook geen grond heeft. Integendeel zijn de leden genoodzaakt om om de zoveel tijd in actie te gaan alleen maar om allang afgesproken gelden uitbetaald te krijgen.

Pokie toont documenten aan waarbij volgens afspraken gemaakt in januari van dit jaar, dat uiterlijk den 17e moet zijn uitbetaald. Althans, het is maar één keer voorgekomen; toelagen van januari zijn op 13 februari uitbetaald. Van februari zijn na het voeren van acties pas op 26 maart uitbetaald. Er wordt nu gewacht op die van april. Hij vraagt zich af met wie de OBS politiek zou moeten voeren.

"We moesten de uitspraken van de minister ontzenuwen anders gaat dat blijven leven," merkt Pokie op tegenover Starnieuws. "Wij wachten nu af wat er zal gebeuren op 17 mei, of we betaald gaan worden of niet. Want daar gaat het uiteindelijk om. Het gaat om de reguliere betaling, maar dat van de brandstofcompensatie speelt nog. De minister heeft gezegd dat het niet kan op 17, dus we wachten af wat hij gaat doen. Dan gaat de algemene ledenvergadering beslissen wat wij gaan doen."

Advertentie