starnieuws

Column: Powerplay bij EBS; gevaarlijke hoogspanning!

14 May, 00:59

De Prado van de CEO (links) en het voertuig van de CTO in de garage van de EBS. De foto is gepost op Facebook door Raoul Hellings.
Er is een heuse powerplay gaande bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Het bedrijf is elektrisch geladen met hoogspanning die oploopt tot een paar duizend voltages. De directie heeft een stroomschok gegeven aan de werknemers door bondsvoorzitter Marciano Hellings wegens dringende redenen per direct te ontslaan. De bond heeft gelijk een spoed algemene ledenvergadering gehouden. Daar liep de spanning behoorlijk op en explodeerde deze in een landelijke werkneerlegging.

De bondsvoorzitter wordt ervan verdacht foto's van een Prado van US$ 100.000 van CEO Leo Brunswijk te hebben gemaakt en aan zijn broer, Raoul Hellings te hebben gegeven. Op de foto is ook de auto van directielid Marcel Eyndhoven die zou zijn gepimpt voor US$ 6.000. In feite wordt de vakbondsleider ervan beschuldigd dat hij bedrijfsgeheimen naar buiten heeft gebracht. Deze zouden aan de 'vijand' ter beschikking zijn gesteld. En dan is hij ook nog zijn mening gaan uiten op Facebook.

Veel mensen schijnen duidelijk moeite te hebben met vrije meningsuiting. Daarom worden ze monddood gemaakt, zonder dat er bewijzen worden geleverd. Deze kwestie zal zeker een extra stroomstoot krijgen en bij de groene tafel belanden. De vonken zullen er nog van afvliegen. De nieuwe vakcentrale U.v.A.V. heeft zich al solidair verklaard met haar penningmeester die ook voorzitter is van de EBS-bond en mede oprichter van de nieuwe bundeling.

Deze 'dance macabre' versterkt door extra voltages wordt gevoerd, terwijl de samenleving in beroering is over de hoge stroomprijs. De subsidie moet inderdaad worden afgebouwd, maar de kostprijsberekening is te hoog volgens de deskundigen van de vakbeweging. Ook lopen er al jarenlang dikke kabels van corruptie door het bedrijf en zijn netwerken.

Terwijl de spanning ten top is gestegen en vakbonden flink protesteren, gooit de directie zware olie op het vuur om de stroom te doen oplaaien. Hoe haal je het in je hoofd om midden in de crisis de vakbondsvoorzitter te ontslaan? Wat het volk wil weten is of het waar is dat zo een duur voertuig is gekocht dat de ego moet strelen van de CEO. Meer dan SRD 3 miljoen zou zijn besteed om rond te toeren. En het arme volk moet enkele van de schamele TL-lampen uitdoen om een paar SRDs te besparen, terwijl anderen baden in het licht van de tunnel.

Nita RamcharanAdvertentie