starnieuws

Haïti: Bendes bevrijden 4.000 gevangenen uit de gevangenis

04 Mar, 06:53

Een man rijdt langs een brandende barricade tijdens een protest tegen de regering van premier Ariel Henry. (Foto: Reuters)
Gewapende bendes hebben de hoofdgevangenis in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, bestormd en veel gevangenen vrijgelaten. De overgrote meerderheid van de ongeveer 4.000 mannen die daar werden vastgehouden, is nu ontsnapt, vertelde een lokale journalist aan BBC News.

Onder de arrestanten bevonden zich bendeleden die werden aangeklaagd in verband met de moord op president Jovenel Moïse in 2021.

Het geweld in Haïti, het armste land van Amerika, is de afgelopen jaren verergerd. Bendes die premier Ariel Henry willen verdrijven, controleren 80% van Port-au-Prince.

De laatste golf van geweld begon donderdag, toen de premier naar Nairobi reisde om te praten over het sturen van een door Kenia geleide multinationale veiligheidstroepenmacht naar Haïti.

Bendeleider Jimmy Chérizier (bijgenaamd "Barbecue") verklaarde een gecoördineerde aanval om hem te verwijderen.

"Wij allemaal, de gewapende groepen in de provinciesteden en de gewapende groepen in de hoofdstad, zijn verenigd", zei de voormalige politieagent, die vermoedelijk achter verschillende bloedbaden in Port-au-Prince zit.

Bij een golf van schietpartijen kwamen vier politieagenten om het leven en raakten vijf gewond. De Franse ambassade in Haïti raadde reizen in en rond de hoofdstad af.

De politievakbond van Haïti vroeg het leger om hulp bij het versterken van de gevangenis, maar het complex werd zaterdag laat bestormd.

Zondag stonden de deuren van de gevangenis nog open en was er geen teken van agenten, meldt persbureau Reuters. Drie gevangenen die probeerden te vluchten, lagen dood op de binnenplaats, aldus het rapport.

Een vrijwillige gevangenismedewerker vertelde de journalisten van Reuters dat 99 gevangenen – waaronder voormalige Colombiaanse soldaten die gevangen zaten vanwege de moord op president Moïse – ervoor hadden gekozen in hun cel te blijven uit angst om bij kruisvuur om het leven te komen.

Sinds de moord op president Moïse is er sprake van geweld. Hij is niet vervangen en sinds 2016 zijn er geen verkiezingen meer gehouden.

Volgens een politiek akkoord zouden er verkiezingen worden gehouden en zou de ongekozen Henry op 7 februari aftreden, maar dat gebeurde niet.

In januari zei de VN dat vorig jaar ruim 8.400 mensen het slachtoffer waren van het bendegeweld in Haïti, inclusief moorden, verwondingen en ontvoeringen – meer dan het dubbele van de aantallen in 2022.

Advertentie

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April