starnieuws

Pakistan: Shehbaz Sharif gekozen voor tweede termijn

04 Mar, 02:57

Aanhangers van ex-premier Imran Khan protesteren tegen 'flagrante manipulatie van de verkiezingen' in Karachi. (Foto: Reuters)
De Pakistaanse wetgevers hebben Shehbaz Sharif voor een tweede termijn verkozen tot premier van het land, na een controversiële verkiezing van vorige maand. Het Zuid-Aziatische land stemde op 8 februari in een stemming die werd ontsierd door beschuldigingen van grootschalige manipulatie en vertraagde resultaten. Zondag kwam de Nationale Vergadering, zoals het lagerhuis wordt genoemd, bijeen om de premier te kiezen.

"Shehbaz Sharif wordt verkozen tot premier van de Islamitische Republiek Pakistan", zei Ayaz Sadiq, voorzitter van de Nationale Assemblee.

Shehbaz behaalde 201 stemmen in de 336 leden tellende Nationale Vergadering, waarmee hij comfortabel de overhand had op rivaal Omar Ayub Khan, die er 92 won. De winnaar had minstens 169 stemmen nodig.

Khan werd gesteund door de soennitische Ittehad Council (SIC), de wetgevers van de politieke groepering die behoren tot de Pakistaanse Tehreek-e-Insaf (PTI)-partij van voormalig premier Imran Khan, nadat de PTI werd uitgesloten van deelname wegens vermeende overtreding van de verkiezingswetten.

De 72-jarige Sharif was premier tot augustus vorig jaar, toen de Nationale Vergadering werd ontbonden om plaats te maken voor een overgangsregering, belast met het houden van de nationale verkiezingen.

Shehbaz is de jongere broer van drievoudig premier Nawaz Sharif, die de partij Pakistan Muslim League-Nawaz (PMLN) heeft opgericht, die een alliantie heeft met de Pakistaanse Volkspartij (PPP) om de regering te vormen. Shehbaz is ook de huidige PMLN-president.

De PTI, die gedwongen werd haar kandidaten als onafhankelijken op te stellen nadat ze haar verkiezingssymbool was kwijtgeraakt, was met 93 zetels de grootste fractie geworden. De partij beweert dat haar mandaat "gestolen" is en heeft ook straatprotesten tegen de vermeende manipulatie gelanceerd.

PTI-leider Khan, die in 2022 door een motie van wantrouwen in het parlement werd afgezet, zit sinds augustus vorig jaar in de gevangenis na meerdere veroordelingen, onder meer wegens het onthullen van staatsgeheimen, corruptie en een 'onwettig' huwelijk.

Ruckus in het parlement
De zitting van de Nationale Assemblee op zondag kende een vertraagde en chaotische start, nadat de wetgevers van de door de PTI gesteunde SIC slogans hadden geuit waarin werd beweerd dat Shehbaz aan de macht zou zijn gekomen door verkiezingsfraude.

"We zullen het lot van Pakistan veranderen", zei Sharif in zijn overwinningstoespraak te midden van rauwe protesten en slogans van de aan de PTI verbonden wetgevers die "Dieven!" riepen – een verwijzing naar beschuldigingen van corruptie tegen de gebroeders Sharif.

Nawaz Sharif werd in 2018 veroordeeld wegens corruptie toen hij voor een zelfopgelegde ballingschap naar Groot-Brittannië ging. Hij keerde in oktober vorig jaar terug voor de stembus.

In zijn toespraak bedankte Shehbaz zijn oudere broer en de geallieerden voor hun hulp om premier te worden. "Nawaz Sharif, Asif Ali Zardari en Bilawal Bhutto Zardari hebben er nooit aan gedacht Pakistan schade toe te brengen", zei hij, terwijl de laatste twee zijn PPP-bondgenoten waren.

De nieuw gekozen premier zei dat hij ernaar streefde politieke stabiliteit in het land te brengen. "We zullen nauw samenwerken met alle vier de provincies en ik beloof dat ik ze daarbij zal houden", zei hij.

In zijn toespraak verdedigde de leider van de oppositie, Omar Ayub Khan, zijn gevangengenomen leider, Imran Khan, en beschuldigde Shehbaz ervan zelf de wet niet te volgen.

"Ze stopten onze leiders in de gevangenis, namen ons verkiezingssymbool af en vervalsten de verkiezingen, maar we bleven staan en we zullen standhouden", zei Khan tegen het parlement. "De natie heeft alle beschuldigingen afgewezen", zei hij.

Pakistan, een land met 241 miljoen inwoners, wordt geconfronteerd met politieke instabiliteit, terwijl het kampt met een teruglopende economie en een snel verslechterende veiligheidssituatie.

Advertentie

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April