starnieuws

Haïti: Gewapende bendes bestormen belangrijkste gevangenis

03 Mar, 20:41

Een gevangene kijkt uit achter een rooster in zijn cel in de Nationale Penitentiaire Inrichting van Haïti in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: AFP)
Volgens de Franse ambassade en lokale media is een onbekend aantal gevangenen ontsnapt nadat gewapende bendes zaterdagavond de hoofdgevangenis in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince hebben bestormd.

"Deze zaterdagavond bestormden bandieten de nationale gevangenis in Port-au-Prince en lieten een aantal gevangenen ontsnappen", aldus de Franse ambassade in een brief aan AFP. "In afwachting van opheldering over de situatie raadt de ambassade van Frankrijk alle reizen in het grootstedelijk gebied van Port-au-Prince af", aldus het rapport.

In een bericht geschreven in het Creools en geplaatst op sociale media platform X, heeft de Haïtiaanse Nationale Politie Unie SNPH-17 een beroep gedaan op al het politie- en militair personeel met auto's, wapens en munitie om ter versterking naar de gevangenis te gaan.

Volgens het lokale online nieuwskanaal Gazette Haïti zijn "een aanzienlijk aantal gevangenen die door de gewapende bendes zijn vrijgelaten" belangrijke leden van zeer machtige bendes.

Bekende bendeleiders en degenen die beschuldigd zijn van de moord op president Jovenel Moise in 2021 behoorden tot degenen die vastzaten in de gevangenis, gelegen op een paar honderd meter van het Nationaal Paleis, aldus het Haïtiaanse dagblad Le Nouvelliste.

Het zei dat het geen details had over het aantal of het profiel van de ontsnapte gevangenen.

De gevangenis werd "sinds donderdag bespioneerd door de aanvallers via drones", voordat deze zaterdagavond vroeg werd aangevallen, aldus Le Nouvelliste.

Bendes die de Haïtiaanse premier Ariel Henry willen afzetten, hebben sinds donderdag grote schade aangericht in Port-au-Prince.

De laatste aanvallen maken deel uit van een gecoördineerde inspanning van bendes verenigd onder het label "Vivre Ensemble" ("Samen Leven").

De machtige bendeleider Jimmy Cherisier, bekend onder de bijnaam Barbecue, zei in een video die op sociale media werd geplaatst voordat het geweld begon, dat de gewapende groepen gezamenlijk optraden 'om premier Ariel Henry ertoe te bewegen af te treden.'

De Caribische staat was al ten prooi aan bendegeweld, maar bendes controleren nu 80 procent van Port-au-Prince, en volgens de Verenigde Naties heeft de ernstige misdaad recordniveaus bereikt in het armste land van het westelijk halfrond.

Advertentie

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April