starnieuws

Rutte tekent veiligheidsovereenkomst in Oekraïne

03 Mar, 14:42

Premier Mark Rutte van Nederland (l) heeft een verrassingsbezoek gebracht aan Charkov waar hij de Oekraïense president Vladimir Zelenski heeft ontmoet.
De Nederlandse premier Mark Rutte heeft vrijdag in de noordoostelijke stad Charkov een veiligheidsovereenkomst getekend met Oekraïne en zei dat Nederland de levering van 800.000 artilleriegranaten zal helpen financieren om de Russische strijdkrachten tegen te houden.

Rutte ontmoette president Volodymyr Zelenski tijdens een verrassingsbezoek aan Charkov, slechts 40 km van de Russische grens. Hij werd de zevende westerse leider die in de afgelopen twee maanden een tienjarige veiligheidsovereenkomst met Oekraïne tekende.

"Nederland zal bijdragen aan het initiatief van Tsjechië om 800.000 artilleriegranaten aan te schaffen, vertelde hij op een persconferentie en zei dat ze binnen enkele weken zouden arriveren."

Oekraïne heeft een kritiek tekort aan artillerierondes terwijl zijn troepen proberen Russische troepen tegen te houden die opnieuw in het offensief zijn in het oosten, twee jaar nadat Moskou zijn grootschalige invasie lanceerde.

Tsjechië zei vorige maand dat het 500.000 granaten van 155 mm en 300.000 granaten van 122 mm uit derde landen had betrokken, die binnen enkele weken aan Oekraïne konden worden geleverd als de financiering rond was.

De granaten zouden een groot gat in de voorraden van Oekraïne dichten, met een essentieel pakket Amerikaanse militaire hulp dat in het Congres zou blijven hangen, geconfronteerd met maanden van Republikeinse oppositie.

Rutte zei dat Nederland 150 miljoen euro (162 miljoen dollar) zou doneren aan het Tsjechische initiatief, waarmee het totaal dat tot nu toe is opgehaald op 250 miljoen euro komt. De veiligheidsovereenkomst die hij met Oekraïne tekende, omvatte dit jaar 2 miljard euro aan militaire hulp van Nederland, naast andere defensiesteun voor de komende tien jaar, zei Zelenski.

Rutte's bezoek aan Kharkiv zeldzaam
Het bezoek aan Kharkiv was een zeldzaam bezoek van een hoge westerse politicus, aangezien de stad regelmatig wordt aangevallen door Russische luchtaanvallen en veel dichter bij de Russische grens ligt dan Kiev.

De twee leiders bezochten een ondergronds klaslokaal dat was opgezet om schoolkinderen de kans te geven persoonlijk lessen te volgen, veilig voor raketaanvallen. Rutte prees de moed en vastberadenheid van de kinderen en leraren als "een waar baken van hoop dat de Oekraïners inspireert om te blijven vechten en bondgenoten om Oekraïne te blijven steunen".

"De taak waarvoor de Oekraïense bondgenoten staan is duidelijk: doe wat je kunt om te voorzien in wat nodig is, zolang het nodig is", zei hij.

Zelenski omschreef het bezoek van Rutte als 'symbolisch' in een 'stad die veel heeft overleefd'.

"Hier in Charkov is het 100% duidelijk dat Rusland een criminele oorlog voert, het doel is alleen maar vernietiging."

In een verklaring op Telegram zei Zelenskiy dat de afgelopen twee jaar meer dan 20.000 gebouwen – scholen, universiteiten, kerken, kleuterscholen en woonhuizen – in Charkov waren verwoest.

Canada, Italië, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Groot-Brittannië hebben de afgelopen twee maanden allemaal bilaterale veiligheidsovereenkomsten ondertekend die bedoeld zijn om Oekraïne overeind te houden totdat het zijn doel kan bereiken om zich aan te sluiten bij de westerse militaire alliantie, de NAVO.

Advertentie

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April