starnieuws

Essed verwacht geen problemen bij gevangenneming

09 Dec, 14:56

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van 8 december 1982.
Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in het 8 december strafproces, verwacht op 20 december niets anders dan een veroordeling van de verdachten; gevangenisstraffen en direct gevangenneming. Hij merkt op dat vrijdag de laatste herdenking van de 15 slachtoffers van de decembermoorden is  geweest waarbij de verdachten ( - met name hoofdverdachte Desi Bouterse-) nog op 8 december vrij rondlopen.

Op 8 december 1982 zijn tijdens het militaire regiem onder leiding van Desi Bouterse, 15 mannen gefolterd en vermoord. Pas in 2007 is een rechtsproces gestart door de Krijgsraad, nadat de verjaring is gestuit. 16 jaar later, op 20 december, gaat het Hof van Justitie vonnis vellen in de strafzaak. Tegen Bouterse en medeverdachten Ernst Gefferie, Iwan Dijksteel, Benny Brondenstein en Stephanus Dendoe is elk 20 jaar cel geëist. Bij veroordeling is onmiddellijke gevangenneming geëist.

De 15 mannen zullen altijd herdacht worden geeft Essed aan. "Maar dit is de laatste keer dat het gebeurt terwijl de daders nog vrij rondlopen. Het is al die jaren even pijnlijk geweest. Maar er is nu toch wel goede hoop dat het de laatste keer zal zijn dat de mensen nog vrij rondlopen op 8 december. Omdat op 20 december vonnis komt en ik er vanuit ga dat het een veroordelend vonnis zal zijn. Ik zie geen reden waarom het vonnis niet uitgevoerd kan worden. De gewapende machten moeten de gevangenneming doen plaatsvinden, ze moeten bereid en in staat zijn dat te doen."

Esed vervolgt: "Ik verwacht niet dat de gevangenneming enig probleem gaat opleveren. Ik verwacht ook geen weerstand voor de gevangenneming. Zo gauw dat heeft plaatsgevonden zullen er mogelijk geluiden van ontevredenheid zijn. Dat mag. Daar moet ook alle ruimte aan gegeven worden. But that’s it. Recht moet geschieden. Als dat geschiedt, kan niemand daar tegen zijn. Wat mij betreft gaat dat dus ook gebeuren."

Advertentie

Saturday 24 February
Friday 23 February
Thursday 22 February