VHP over mensenrechten: Vonnis 8 decemberproces respecteren
09 Dec, 10:40
Mensenrechten gelden voor iedereen, ongeacht wie we zijn, waar we vandaan komen of hoe we ervoor kiezen ons leven te leiden. Deze rechten zijn ontwikkeld om te beschermen tegen iedereen die iemand wil schaden of schenden. Het is de taak van de overheid om mensenrechten te implementeren en de plicht om de mensenrechten te beschermen en te bevorderen.
We moeten zorgvuldig en helder nadenken over het onderwerp mensenrechten, want in de aanvaarding en naleving van deze rechten ligt de wortel van onze kans op vrede in de toekomst. De VHP is ervan overtuigd dat de strijd voor democratie en vrijheid een cruciale strijd is, want het behoud ervan is essentieel om de vrede en veiligheid te handhaven. De zorg voor het behoud en de bevordering van mensenrechten en fundamentele vrijheden staat centraal bij de VHP.
We hebben als land erkend dat universele mensenrechten en fundamentele vrijheden, niet stoppen bij onze grenzen, maar voortdurend inspanningen te plegen om de wereld van onderdrukking, geweld en haat te bevrijden. De VHP zal samen met de regering blijven streven naar het uitbannen van alle vormen van onrecht en het bevorderen van waardigheid, menselijkheid en het terugdringen van tirannie.
Naast verdragen zijn ook de algemene rechtsbeginselen en het internationaal gewoonterecht bronnen die een rol spelen bij mensenrechten. De VHP benadrukt dat mensenrechtenschendingen bestraft moeten worden. Als partij gaan wij erop toezien dat de rechten van burgers niet geschonden worden. Het is onze collectieve plicht om te blijven streven naar een wereld waarin niemand wordt achtergelaten, vergeten of mishandeld.
De toepassing van mensenrechten in eigen land is soms moeilijk, omdat er personen en groepen bij betrokken zijn die ook invloed hebben. Toch siert het een natie indien ze in staat is om te laten zien dat niemand boven recht en wet staat en de rechten van elk mens even zwaar meetellen. Op 8 december 1982 zijn 15 kritische burgers onder het militaire bewind van Desi Bouterse van het leven beroofd. Verder zijn in de periode 1986-1992 vele grove mensenrechtenschendingen gepleegd tijdens het gewapende conflict tussen het Junglecommando onder leiding van Ronnie Brunswijk en de militairen onder leiding van Bouterse. Op 29 november 1986 werden minstens 39 burgers van het dorp Moiwana vermoord tijdens de Binnenlandse Oorlog. In 2005 heeft het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten de Staat Suriname hiervoor veroordeeld.
Tuesday 17 September
Monday 16 September
Sunday 15 September
- NDP: Aanvallen op mediakanalen bedreiging samenleving
- EBS-bondsleden ontstemd over niet uitbetalen lumpsum
- Cuba rantsoeneert verder in dagelijkse broodvoorziening
- Temperatuur blijft hoog
- Thesis juridische waarborging mentale gezondheid werkers
- Column: Uit het stenen tijdperk
- Cijfers stroomtarieven nog niet helemaal rond
Monday 16 September
- Aanvullend onderzoek nodig naar chemische stof bij milieu-incident
- Brazilië: Droogte in Amazonegebied verstoort leven inwoners
- 8 doden te betreuren in Verkeersveiligheidsmaand
- Midden-Europa: Overstromingen nemen toe, dodental stijgt
- Media informeren samenleving over aanvallen platformen
- 20-jarige dodelijk verwond door neef
- Fietser omgekomen in het verkeer
- Is de actuele situatie in Suriname nog houdbaar?
- Ecuador voert landelijke stroomuitval uit op woensdagnacht
- Man verdronken tijdens vissen met speer
- Volop zon, geen regen
- Braindrain all over!
- Alle drie verdachten verkrachtingszaak ingerekend
- Media trekken aan de bel; sancties op sociale platformen
Sunday 15 September
- Column: Borrelpraat no. 837
- 'Monteur' ingesloten voor oplichting; meerdere aangiftes
- Akkoord regering en Ravaksur Plus over stroomtarieven
- Haïti bevestigt 24 doden bij explosie op tankwagen
- Twee mannen geraakt bij beschieting Martin Luther Kingweg
- 1 verdachte verkrachting tiener in verzekering gesteld
- Persoonlijkheidsstoornissen (1)
- VSB dringt aan op onderzoek incident stuwmeer
- De macht van de liefde