starnieuws

Zullen we de laarzen voor Wilders vast klaarleggen? Of juist niet?

28 Nov, 16:54
De klimaatverandering heeft allerlei neveneffecten. Aardbevingen zijn daar een voorbeeld van. Woensdag 22 november werd een groot deel van Nederland opgeschrikt door een aardbeving. De schaal van Richter dekt de kracht van deze beving niet eens. Geert Wilders won in Nederland de Tweede Kamerverkiezingen. Omdat ik in Nederland ben opgegroeid, volg ik dit met bovengemiddelde interesse. Wilders is bekend en berucht om zijn opvattingen over islamieten. Hij is nationalistisch en leunt tegen extreemrechts aan. Wat de gevolgen van zijn overwinning zijn, moet nog blijken. De kans is groot dat hij de nieuwe baas van Nederland wordt. Arme Nederlanders.

Hoewel de meesten op hem gestemd hebben vanwege zijn sterke mening over islamieten en asielzoekers, vind ik zijn opvattingen over klimaatverandering minstens zo discutabel. Ik heb zijn partijprogramma gelezen en daarin staat dat de klimaatverandering niet bestaat. Wat hem betreft stoppen de klimaatregelen in Nederland per direct en wordt er geen geld meer aan uitgegeven.

Kennelijk gaat de kennis van Dhr. Wilders verder dan die van tienduizenden wetenschappers wereldwijd, die zich grote zorgen maken over de opwarming van de aarde. Extra opvallend is het dat Nederland in het verleden meermaals is overstroomd. Laat in Nederland het jaartal 1953 vallen en ze beginnen meteen over de Watersnoodramp die het zuidwesten van het land verwoestte. Laat de stijging van de zeespiegel nu net een van de grootste gevolgen en gevaren van de klimaatverandering zijn.

Hier in Suriname zien we dat geregeld. De overstromingen van maart tot en met juni 2022 zitten nog vers in ons geheugen. Tweeëneenhalve maand na de eerste overstromingen stonden de huizen van meer dan tienduizend mensen nog blank. En dat in ongeveer 35 dorpen. Omdat de regen maar bleef vallen, werden enkele delen tot rampgebied uitgeroepen. Ik wil jullie niet bang maken, maar de kans is groot dat dit in de toekomst vaker gaat gebeuren. We moeten ons daarop voorbereiden en met elkaar bedenken wat we kunnen doen om de natuur een handje te helpen.

In navolging van Wilders onze ogen sluiten, is een heel slecht idee. Vorige week bracht de klimaatafdeling van de Verenigde Naties een rapport uit waarin wordt geconcludeerd dat er te weinig wordt gedaan om de opwarming van de aarde te beperken. Voorkomen kan niet meer. Maar inmiddels is het zo ver dat als landen niet meer doen, de aarde deze eeuw met bijna 3 graden opwarmt. Dat betekent vandaag een graad of 35 in plaats van 32. Het is allebei warm, maar drie graden verschil is echt veel. De gevolgen zijn dan ook groot.

Volgende week is de internationale klimaattop in Dubai. Niet direct een plek waar men voorop loopt met de bestrijding van de klimaatverandering. De G20, de rijkste landen ter wereld én de landen die de grootste vervuilers zijn, hebben de sleutel in handen. Om de opwarming tot een toename van 2 graden Celsius te beperken, moet de uitstoot van broeikasgassen met meer dan een kwart worden verminderd. Wat kunnen wij daaraan bijdragen? Eigenlijk niet zo veel. Ons voordeel (of nadeel) als Suriname is dat we niet zo gek veel verkeerd doen op het gebied van klimaat. Vorig jaar bracht het World Economic Forum naar buiten dat Suriname na Bhutan netto het minste CO2 uitstoot. Dat komt door de vele bossen in ons land. Een mooi compliment, maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen en niks moeten doen.

Ook wetenschappers zeggen dat de bal bij de G20 ligt. Deze landen moeten de armere landen financieel steunen om overal maatregelen te kunnen nemen. Of en welke maatregelen er komen wordt vanaf donderdag duidelijk, tijdens die internationale klimaattop in Dubai.

Als Surinamers kunnen we niets anders doen dan mensen erop wijzen dat het klimaat aan het veranderen is en dat dit slecht is voor de wereld en op termijn dus ook voor Suriname. Wat we ook kunnen doen, is minder het vliegtuig pakken. Maar is dat de oplossing? Alle kleine beetjes helpen. Maar als dat betekent dat je je familie niet meer mag bezoeken, is het een zwaar offer. Daarbuiten komen ook andere mensen naar Suriname om ons te helpen.

Daarover gesproken. Mocht Geert Wilders inderdaad minister-president van Nederland worden, dan is het onvermijdelijk dat hij hier op bezoek komt. Dat kan interessant worden. Hij vindt bijvoorbeeld dat de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden moeten worden ingetrokken. En het woord neger mag niet worden verboden. Oh ja, en op geld uit Nederland hoeven we niet te rekenen. Ik ben benieuwd of hij zijn toon wat matigt als hij ons prachtige land met een bezoek vereert. Laten we hem uitnodigen tijdens het regenseizoen. En dan geven we niet door dat hij zijn laarzen mee moet nemen. Dan ziet hij meteen dat klimaatverandering wel degelijk bestaat. En hebben wij tenminste nog iets te lachen.

R.F.N. Bouterse

Advertentie