starnieuws

Zuid-Korea gaat het eten van honden verbieden

17 Nov, 22:37

Honden in een kooi op een hondenboerderij in Pyeongtaek, Zuid-Korea. (Foto: AP)
Zuid-Korea wil het eten van hondenvlees verbieden en een einde maken aan de controverse over het eeuwenoude gebruik. Het besluit komt te midden van het groeiende bewustzijn van dierenrechten, zei een beleidschef van de regeringspartij vrijdag.

De Koreaanse praktijk van het eten van honden heeft vanuit het buitenland kritiek gekregen vanwege de wreedheid ervan, maar er is ook sprake van toenemende tegenstand in eigen land, vooral van de jongere generatie.

"Het is tijd om een einde te maken aan de sociale conflicten en controverses rond de consumptie van hondenvlees door de invoering van een speciale wet om er een einde aan te maken", zei Yu Eui-dong, beleidschef van de regerende People Power Party, tijdens een bijeenkomst met regeringsfunctionarissen en dierenrechtenactivisten.

De regering en de regerende partij zouden dit jaar een wetsvoorstel indienen om een verbod af te dwingen, zei Yu, eraan toevoegend dat het wetsvoorstel, met de verwachte steun van beide partijen, door het parlement zou moeten komen.

Minister van Landbouw Chung Hwang-keun vertelde tijdens de bijeenkomst dat de regering snel een verbod zou invoeren en de grootst mogelijke steun zou bieden aan degenen in de hondenvleesindustrie om hun bedrijven te sluiten.

First lady Kim Keon Hee was een uitgesproken criticus van de consumptie van hondenvlees en heeft samen met haar man, president Yoon Suk Yeol, zwerfhonden geadopteerd.

Anti-hondenvleeswetten zijn in het verleden mislukt vanwege protesten van degenen die bij de industrie betrokken zijn, en zorgen over het levensonderhoud van boeren en restauranteigenaren.

Het voorgestelde verbod omvat een uitstelperiode van drie jaar en financiële steun voor bedrijven om uit de handel te stappen.

Het eten van hondenvlees is een eeuwenoud gebruik op het Koreaanse schiereiland en wordt gezien als een manier om de zomerse hitte te verslaan.

Advertentie

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May