starnieuws

Suriname belicht op Internationale Toerismebeurs Shanghai

15 Sep, 16:56

Travel the Guianas was een van 360 toerismebedrijven die heeft deelgenomen aan ITB China. voor het bedrijf is de deelname alleszins de moeite waard geweest.
Moe, maar zeer voldaan verlaat Dinesh Ramlal van Travel The Guianas zijn beursstand op de ITB China in Shanghai. Van 12-14 september heeft de Surinaamse touroperator Suriname en de overige landen van de Guianas gepromoot op deze internationale beurs.

Travel The Guianas is niet slechts een Tour Operator, maar ook een Destination Management Company (DMC) en expert op het gebied van de Guianas. Ramlal heeft op eigen initiatief deelgenomen aan de ITB Shanghai, om - los van de belangrijke Nederlandse markt - ook andere markten aan te boren en Suriname meer bekendheid te geven onder een groot reisbewust publiek. Hij zegt niet alleen te willen vissen in het spreekwoordelijke Nederlandse meer, maar ook in de grote zee: “China wordt de grootste outbound markt na de Duitsers, volgend jaar. Het zal volgend jaar de grootste toerismemarkt worden wereldwijd.”


Op de ITB China hebben ruim 360 toerismebedrijven uit bijkans 60 landen gestaan. Voor Travel the Guianas is de deelname alleszins de moeite waard geweest. Ten eerste had het bedrijf tijdens de Covid-periode al voor deze beurs betaald en had ze dus een deelname tegoed. “De Chinese markt was bij ons aan het groeien, dus vandaar de investering. Deze beurs heeft ook contacten versterkt en meer vertrouwen gegeven aan agents die wij vóór Covid in onder andere Beijing hadden ontmoet tijdens de beurs”, vertelt Ramlal. Hij is er dik tevreden over dat er nu al concrete afspraken zijn gemaakt.

Tijdens de ITB Shanghai bleek er heel aardig interesse te zijn voor The Guianas als reisbestemming. Volgens Ramlal is Suriname ideaal gelegen en vanwege haar “onbekendheid” is het aantrekkelijk voor toeristen om de reis door Zuid-Amerika in zijn geheel te doen. Door ook de Guianas mee te nemen in het pakket, wordt in feite geheel Zuid-Amerika aangedaan. Volgens Ramlal ziet het er hoopvol uit en het wachten is op de boekingen en bevestigingen. Hij verduidelijkt dat het geen publieke beurs is, maar een Business-to-Business.

Uitdagingen voor Suriname als reisbestemming
Een van de zaken die Ramlal tijdens de beurs opviel was dat de meeste touroperators wel van The Guianas hebben gehoord, maar contact leggen of een touroperator of DMC vinden is moeilijk. “Zij weten niet wat wij te bieden hebben. Dat wij een unknown destination zijn met Amazone jungle en een levendige multiculturele bevolking was voor hen interessant. Echter is vliegen naar Suriname een ramp, want de meesten willen na Colombia of Peru wel naar Guyana of Suriname, maar dan moeten ze via Panama om via Cayenne-Parijs weer naar China te gaan”, noemt Ramlal als een van de uitdagingen.

ITB China is de toonaangevende exclusieve B2B-reisbeurs die zich richt op de Chinese reismarkt en die zorgvuldig geselecteerde topkopers samenbrengt met professionals uit de industrie wereldwijd. Travel the Guianas heeft zich wederom ingeschreven voor de volgende editie van deze beurs, die in mei 2024 wordt gehouden. Ramlal hoopt heel erg dat tegen die tijd de Tourism Board een feit is en dat de private sector de nodige ondersteuning krijgt. “Als private sector zijn deze investeringen erg kostbaar en je promoot op zo een beurs niet je eigen bedrijf, maar het land Suriname als reisbestemming. Een ieder in deze sector heeft er dus voordeel aan.”

Advertentie

Friday 21 June
Thursday 20 June