starnieuws

T4SD Caribbean Hub gelanceerd voor ondersteuning MKB

02 Mar 2021, 08:42

Launch van de ‘Caribbean Trade for Sustainable Development’ (T4SD) Hub.
 De ‘Caribbean Trade for Sustainable Development’ (T4SD) Hub is gelanceerd afgelopen week om kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) te helpen met het ontwikkelen van duurzame en levensvatbare bedrijfsmodellen in de 16 lidstaten van Cariforum, waaronder Suriname. De lancering is gedaan door International Trade Centre (ITC), in samenwerking met de ‘Caribbean Export Development Agency’ (Caribbean Export).

De T4SD Caribbean Hub zal worden gehost door Caribbean Export, het regionale agentschap voor de bevordering van handel en investeringen. Caribbean Export sluit zich aan bij een wereldwijd netwerk van T4SD Hubs, die zijn opgezet door ITC met lokale instellingen in Ghana, Kenia, Laos, Nepal, Peru en Vietnam.

De organisatie zegt in een persbericht dat het de bedoeling is om de competitiviteit van de MKB te versterken door middel van duurzame bedrijfsactiviteiten en die te helpen meer klimaatbestendig te worden, de CO²-uitstoot te verlagen, afval te recyclen, producten en diensten te certificeren met internationale duurzaamheidsnormen en toegang te krijgen tot groene financierings- en waardeketens.

Uitvoerend directeur Pamela Coke-Hamilton, zei bij de virtuele conferentie op 26 februari dat de regio zich met de lancering van de Caribbean T4SD Hub en de binnenkort te houden Unctad-15, positioneert in het centrum van het huidige handelsdebat, “dat grotendeels draait om hoe handel kan bijdragen aan een groen herstel van de economie en transitie naar een duurzame groei.”

“Handel kan een krachtig instrument zijn om te zorgen voor een veerkrachtige toekomst met zero-uitstoot, wat voor iedereen van belang zal zijn als we ervoor zorgen dat het op de juiste manier wordt benut. Elke belanghebbende in een internationale waardeketen - of het nu gaat om een consument, een lokale producent of een multinational - kan een rol spelen bij het transformeren van ons handelssysteem door duurzame producten te eisen die voldoen aan duurzaamheidsnormen en door toepassing van duurzame bedrijfspraktijken", zegt Coke-Hamilton.

Door middel van de Caribbean T4SD Hub, zal Caribbean Export de expertise en vaardigheden ontwikkelen om duurzaamheidsgerelateerde diensten aan te bieden aan de MKB. In de komende twee jaar zal de Caribbean T4SD Hub zich bezighouden met onder meer, klimaatbestendigheid, hulpbronnenefficiëntie, recycling, duurzaamheidsnormen en toegang tot groene financiering en internationale keurmerken, die belangrijke uitdagingen zijn voor de MKB in de regio om concurrerend te worden en te blijven.

De hub zal een programma opzetten dat zal bestaan uit een combinatie van activiteiten voor capaciteitsontwikkeling, waaronder e-learning, webinars en persoonlijke coachingsessies. De opleidingsactiviteiten omvatten de bestaande tools en diensten van ITC en het bieden van advies aan de MKB over hoe verschillende duurzame praktijken kunnen worden geïntegreerd in de beleidsplannen.

In zijn openingstoespraak van de virtuele conferentie zei de nieuwe directeur van Caribbean Export, Deodat Maharaj, dat de beperkte beschikbare middelen beter moeten worden gebruikt en alternatieve manieren worden gevonden om de productiecapaciteit sneller uit te breiden. “Bovendien moet de MKB in onze regio de gelegenheid worden gegeven om de markttoegang te maximaliseren door technische handelsbelemmeringen te overwinnen."

Caribbean Export werd geselecteerd om de Caribbean T4SD Hub te hosten na een zorgvuldige selectie van ITC. Het agentschap zal nauw samenwerken met de teamleden van ITC en duurzaamheidsexperts om de verschillende werkstromen van het technische programma uit te voeren. De MKB zullen deel uitmaken van het coachingsprogramma in de eerste twee jaar van de hubactiviteiten, als deel van de proeffase van het programma, dat grotendeels zal worden geleid door ITC. Hierna wordt verwacht dat Caribbean Export over de nodige capaciteiten zal beschikken om de voortzetting van het programma van de hub te leiden en de MKB in de regio te begeleiden bij het opzetten van duurzaamheidsgedreven bedrijfsactiviteiten., schrijft de organisatie.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April