starnieuws

Souverein wacht beslissing Kwinti stam af

10 Jun, 00:01

Stempel van hoofdkapitein van Kwinti's, Harold Souvenir.
Een groep Kwinti's heeft op een krutu zaterdag besloten om de vertegenwoordiger van de Mennonieten Ruud Souverein, uit Suriname te verbannen. Ze stellen dat door zijn handelingen het traditioneel gezag onder druk wordt gezet en onderlinge ruzie dreigt te ontstaan. Souverein reageert: "Ik heb daar geen mening over. Ik hou mij vast aan de open, eerlijke en constructieve gesprekken die ik heb gehad met de Kwinti's. De mensen die mij willen verbannen zijn naar mijn weten geen Kwinti's."

Tijdens de krutu in Stibula, is besloten om de regering en De Nationale Assemblee te vragen om Souverein het land uit te zetten. Ook moet hoofdkapitein Harold Souvenir die namens de Kwinti's de onderhandelingen met de Mennonieten -via Souverein weliswaar- voert, voor minimaal 5 jaren buiten functie worden gesteld. De aanleiding voor de bijeenkomst is het uitlekken van informatie dat de gesprekken in een afrondende fase zijn gekomen. Het wachten is onder andere op de zegen van granman Remon Clemens. De hoofdkapitein zou onder druk het akkoord van de granman willen afdwingen.

Met de granman is al eerder gesproken over de ontwikkeling van het gebied, geeft Souverein aan. Hij benadrukt dat heel Witagron achter de hoofdkapitein staat en dat ook de krutu met de granman naar tevredenheid is gegaan. Hij deelt mee dat binnenkort een commissie bestaande uit onder andere Souverein, Souvenir en vicepresident Ronnie Brunswijk zaken gaan afronden, zodat er eindelijk een overeenkomst gesloten kan worden. 

Het nieuws dat zaken haast beklonken zijn heeft voor heel wat ophef gezorgd. Souverein wacht het besluit van de Kwinti's rustig af: "Voor dit moment zijn wij verder geen partij in de besluitvorming. Dit is een zaak van de gemeenschap en het gezag van de Kwinti's en daar zullen wij ons niet in mengen."

De granman en zijn secretaris Ryan Clemens hebben tegenover Starnieuws benadrukt dat ze tegen de komst van de Mennonieten zijn. Er is ook nooit toestemming hiertoe gegeven. Zij zullen zich verzetten hiertegen. Mensen zouden misleid zijn om hun handtekening te plaatsen onder een overeenkomst.

President Chan Santokhi om een reactie gevraagd over het opnieuw oplaaien van deze kwestie, zegt aan Starnieuws dat er een regeringsbesluit genomen is in deze kwestie. Er was via het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking door Terra Investment van Ruud Souverein toestemming gevraagd voor het vestigen van Mennonieten in Suriname.

Minister Ramdin heeft aangegeven dat er een officieel gesprek is geweest met Souverein over het beëindigen van het project met de Mennonieten. Daarbij was ook de departementsdirecteur aanwezig. Het standpunt en het besluit van de regering is officieel doorgegeven aan de ondernemer, benadrukt de bewindsman.

Advertentie

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June