starnieuws

Hoofd persvrijheidsgroep Reporters Without Borders overleden

08 Jun, 22:50

Secretaris-generaal van de Internationale Persvrijheidswaakhond Reporters Without Borders Christophe Deloire op het RSF-hoofdkwartier in Parijs. (Foto: AFP)
Christophe Deloire, hoofd van de in Parijs gevestigde persvrijheidsgroep Reporters Without Borders (RSF), is zaterdag op 53-jarige leeftijd overleden, aldus de organisatie. Deloire stierf als gevolg van kanker, zei Reporters Without Borders in een verklaring aan AFP.

Als voormalig kranten- en televisieverslaggever stond hij sinds 2012 aan het roer van de mediawaakhond en transformeerde RSF "in een wereldkampioen voor de verdediging van de journalistiek", aldus de verklaring.

"De journalistiek was zijn levensstrijd, die hij met onwankelbare overtuiging voerde", zegt Reporters Without Borders, dat algemeen bekend staat onder de Franse initialen RSF.

In een eerbetoon op X, voorheen Twitter, zei de Franse president Emmanuel Macron dat Deloire 'de journalistiek in zijn hart had'. Hij zei dat Deloire "onvermoeibaar" had gevochten voor de vrijheid van informatie en het democratisch debat. "Zijn universele strijd blijft de onze", voegde hij eraan toe.

Phil Chetwynd, Global News Director van Agence France-Presse, zei dat iedereen bij AFP "er kapot van was" toen ze hoorden van de dood van Deloire.

"Christophe was een onvermoeibaar voorstander van de persvrijheid. Hij had een enorme energie en charisma, en was een krachtig pleitbezorger voor ons beroep in een tijd waarin ons werk en onze waarden steeds meer in twijfel worden getrokken", aldus Chetwynd.

De actiegroep, in 1985 door vier journalisten in de Zuid-Franse stad Montpellier opgericht, is een doorn in het oog geworden van autocratische en despotische regimes over de hele wereld die de media liever muilkorven.

De groep is niet bang geweest om machtige figuren boos te maken, door leiders als de Russische leider Vladimir Putin en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te bestempelen als 'roofdieren' van de persvrijheid.

Het heeft herhaaldelijk de beperkingen van de persvrijheid in Rusland veroordeeld sinds Putin in 2022 de oorlog tegen Oekraïne begon.

De groep lanceerde ook een pakket satellietnieuwskanalen die zich op Rusland richtten, waarvan een groot deel werd geproduceerd door verbannen Russische journalisten.

Advertentie