starnieuws

Maandag was heetste dag ter wereld

24 Jul, 18:46

Mensen schuilen voor de felle middagzon in de schaduw van een boom, bij het uitkijkpunt San Nicolas in Granada, Spanje. (Foto: Reuters)
De klimaatmonitor van de Europese Unie zegt dat maandag de warmste dag ooit ter wereld was, nadat deze voorbij het hoogste punt van zondag was gezakt, terwijl delen van Europa, Azië en Noord-Amerika zinderende temperaturen kenden.

De Copernicus Climate Change Service (C3S) zei woensdag dat de mondiale gemiddelde temperatuur van de oppervlaktelucht op 22 juli steeg tot 17,15 graden Celsius  – of 0,06 graden Celsius hoger dan het record van slechts een dag eerder.

C3S volgt dergelijke patronen al sinds 1940.

"Dit is precies wat de klimaatwetenschap ons heeft verteld dat er zou gebeuren als de wereld door zou gaan met het verbranden van steenkool, olie en gas", vertelde Joyce Kimutai, een klimaatwetenschapper van het Imperial College London, aan persbureau AFP.

"En het zal steeds heter blijven totdat we stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen en een netto nuluitstoot bereiken."

Het record werd begin juli 2023 voor het laatst op vier opeenvolgende dagen gevestigd. Daarvoor was de warmste dag in augustus 2016.

De afgelopen dagen hebben steden in Japan, Indonesië en China recordwarmte geregistreerd.

Golflanden hebben ook te maken gehad met hoge temperaturen van boven de 60 graden Celsius als de luchtvochtigheid wordt meegerekend, terwijl sommige Europese landen de temperaturen tot 45 graden Celsius zagen stijgen.

Naarmate de gevolgen van de klimaatverandering sterker worden, worden de weerpatronen extremer, waarbij hittegolven, droogtes, hevige stormen en overstromingen een groot deel van de wereld treffen.

De temperatuurstijging komt nadat Europa vorig jaar een ernstige hittegolf heeft meegemaakt die tot intense bosbranden heeft geleid als gevolg van een El Niño-weerpatroon, dat de Stille Oceaan opwarmt.

Klimaatwetenschapper Karsten Haustein van de Universiteit van Leipzig in Duitsland vertelde persbureau Reuters dat de temperaturen van maandag "misschien een nieuw mondiaal record hebben gevestigd voor de warmste absolute mondiale gemiddelde temperatuur ooit".

"Daarmee bedoel ik tienduizenden jaren teruggaan."

Haustein noemde het 'opmerkelijk' dat het record was verbroken nu de wereld niet langer de gevolgen van El Niño voelt.

Sinds juni 2023 wordt elke maand zijn eigen temperatuurrecord overtroffen vergeleken met dezelfde maand in voorgaande jaren, een ongekende reeks van dertien maanden die C3S-directeur Carlo Buontempo dinsdag "werkelijk onthutsend" noemde.

Advertentie