starnieuws

Yellen: VS en Europa moeten samen staan tegen Rusland en Iran

21 May, 10:46

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen woont een interview bij met Reuters in Washington. (Foto: Reuters)
De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zal Europa en de VS dinsdag, vandaag, oproepen om samen op te komen tegen de Russische agressie en de Iraanse "steun voor terrorisme", inclusief het vinden van een weg vooruit om de waarde van bevroren Russische staatsobligaties te ontsluiten om Oekraïne te helpen.

Yellen zei in fragmenten van haar geplande toespraak over de transatlantische alliantie, die maandag werd vrijgegeven, dat Amerikaanse en Europese steun aan Oekraïne essentieel is geweest voor het verzet van Oekraïne tegen de invasie van Rusland.

"En laat me duidelijk zijn: het is ook van cruciaal belang voor de veiligheid van het Amerikaanse en Europese volk", zei Yellen in de fragmenten. "Als we standhouden terwijl dictators de territoriale integriteit schenden en de internationale, op regels gebaseerde orde aan hun laars lappen, hebben ze geen reden om te stoppen bij hun oorspronkelijke doelen. Ze zullen doorgaan."

Ze zei ook dat de VS en Europa moeten laten zien dat Rusland hun vastberadenheid om een op regels gebaseerde orde te verdedigen, die tientallen jaren nodig heeft gehad om vorm te geven, niet kan overleven.

Russische activa

Dit omvat ook de noodzaak om de ontduiking van Russische sancties hard aan te pakken en Oekraïne de financiering te geven om zijn leger uit te rusten, cruciale overheidsdiensten te financieren en uiteindelijk weer op te bouwen zodra het conflict voorbij is, zei Yellen.

"Daarom geloof ik dat het van vitaal belang en urgent is dat we gezamenlijk een weg voorwaarts vinden om de waarde van Russische staatsobligaties die in onze jurisdicties zijn geïmmobiliseerd, ten behoeve van Oekraïne te ontsluiten", zei Yellen. "Dit zal een belangrijk gespreksonderwerp zijn tijdens de G7-bijeenkomsten deze week."

Financiële leiders van de Groep van Zeven industriële democratieën komen later deze week bijeen in Stresa, Italië, en Yellen dringt erop aan dat ze overeenstemming bereiken over een plan om de inkomstenstroom uit zo'n 300 miljard dollar aan bevroren Russische staatsobligaties te gebruiken om een grotere lening te financieren naar Oekraïne.

Voorstanders van het plan zeggen dat dit Oekraïne vooraf tot 50 miljard dollar zou kunnen opleveren zonder de activa in beslag te nemen, in plaats van ongeveer 3,5 miljard dollar per jaar aan rente-inkomsten.

Het Amerikaanse Congres heeft wetgeving aangenomen die de volledige confiscatie van de bevroren Russische tegoeden die grotendeels in Europa liggen, toestaat, maar Moskou heeft vergelding gezworen en EU-functionarissen hebben gekozen voor een conservatiever plan om de bezittingen in een militair en civiel hulpfonds voor Oekraïne te stoppen.

Sancties voor Iran

De opmerkingen van Yellen zullen dinsdag worden gehouden aan de Frankfurt School of Finance and Management, waar ze een eredoctoraat in de economie zal ontvangen. Ze zal dinsdag ook een ontmoeting hebben met leiders van Europese banken om de macro-economische trends en de bestrijding van illegale financiering te bespreken.

Yellen zei in de fragmenten ook dat Europa en de VS 'beslissend' hebben gehandeld door sancties op te leggen aan Iran, vanwege zijn 'steun aan terrorisme' in het Midden-Oosten en de proliferatie van drones en raketten die worden gebruikt in de conflicten in Gaza en Oekraïne, en dat ze dat moeten blijven doen.

"We hebben ons ook gezamenlijk ingezet voor het verstrekken van cruciale humanitaire hulp aan de Palestijnen in Gaza", zei ze.

In haar fragmenten wordt geen melding gemaakt van de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi bij een helikoptercrash op zondag.

Yellen voegde eraan toe dat de VS en Europa ook nauw samenwerken op het gebied van het screenen van investeringen voor nationale veiligheidsdoeleinden, waarbij zij opmerkte dat 22 EU-landen wetgeving hebben aangenomen met betrekking tot het screenen van investeringen.

Yellen heeft er ook mee ingestemd Mexico te helpen zijn eigen screening van buitenlandse investeringen te verbeteren, maar benadrukt dat dit niet ingegeven is door zorgen over investeringen door China.

"Dit is van belang, omdat onze collectieve nationale veiligheid aanzienlijk wordt vergroot wanneer onze partners en bondgenoten hun eigen robuuste mechanismen voor het screenen van investeringen hebben en gebruiken", zei Yellen.

Advertentie