starnieuws

Kiezers Dominicaanse Republiek naar de stembus

19 May, 14:50

Mensen staan in de rij om hun stem uit te brengen op de dag van de presidentsverkiezingen in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek. (Foto: Reuters)
Kiezers zijn vandaag naar de stembus gegaan in de Dominicaanse Republiek om hun stem uit te brengen voor de volgende president van het land, in wat naar verwachting een referendum zal zijn over de zittende Luis Abinader en het harde beleid van zijn regering aan de grens van het land met Haïti.

Maximaal acht miljoen stemgerechtigde kiezers zullen vandaag, zondag, beslissen welke kandidaat het meest geschikt is om de gevolgen van de humanitaire crisis naast het land op zich te nemen, de corruptie in de regering aan te pakken en de inflatie en ongelijkheid in de belangrijkste toeristische bestemming van het Caribisch gebied te beteugelen.

Abinader, een voormalige zakenman en leider van de Moderne Revolutionaire Partij, streeft naar herverkiezing als een van de populairste leiders in Amerika.

Hij heeft zijn claim op zijn aanpak van de CovidD-19-crisis gezet, terwijl zijn standpunt over Haïti en een kruistocht tegen corruptie hem een sterke voorsprong hebben gegeven op zijn twee belangrijkste tegenstanders.

Achter hem staan voormalig president Leonel Fernandez en burgemeester Abel Martinez.

Maar Abinader zal naar verwachting zondag in de eerste stemronde een sterke indruk maken, omdat zijn anticorruptieagenda en zijn drang om de economie van het land te laten groeien weerklank hebben gevonden bij veel Dominicanen.

Maar een groot deel van zijn populariteit is te danken aan het harde optreden van de regering tegen de Haïtianen en de grens die de Dominicaanse Republiek deelt met zijn buurland.

Haïti heeft te maken gehad met toenemende politieke instabiliteit sinds de moord op president Jovenel Moise in 2021, die leidde tot een golf van bendegeweld in de hoofdstad Port-au-Prince en andere delen van het land.

De onrust heeft ook duizenden Haïtianen ertoe aangezet te vluchten, waarbij velen de grens overstaken naar de Dominicaanse Republiek, waar al een grote Haïtiaanse bevolking woont.

De Dominicaanse regering heeft de deportaties van Haïtiaanse migranten opgevoerd en aangekondigd dat zij een grensmuur bouwt om te voorkomen dat Haïtianen hun toevlucht zoeken in het land.

Het beleid heeft scherpe kritiek uitgelokt van mensenrechtenorganisaties, die hebben gezegd dat het racistisch is en een schending van het internationaal recht.

"Deze deportaties hebben geresulteerd in de scheiding van gezinnen. Mensen met geldige documenten zijn gedeporteerd, mensen die hier in de Dominicaanse Republiek zijn geboren, zijn gedeporteerd", vertelde William Charpantier, coördinator van MENAMIRD, een nationale rondetafelconferentie voor migranten en vluchtelingen in de Dominicaanse Republiek, in 2022 aan Al Jazeera.

"Dit zijn geen deportaties. Het is vervolging op basis van ras."

Maar het beleid van de regering blijft populair, net als Abinader, wiens goedkeuringsscores op ongeveer 70 procent lagen, volgens een CID-Gallup-enquête in september.

"Dit migratieprobleem baart mij zorgen, omdat we een massale migratie vanuit ons buurland zien en het voelt alsof het uit de hand loopt", vertelde Perla Concepcion, een 29-jarige secretaris, aan The Associated Press voorafgaand aan de stemming van zondag. Ze zei dat migratie haar grootste zorg was toen ze naar de stembus ging.

Als Abinader de 50 procent van de stemmen haalt, wint hij een nieuwe termijn zonder door te gaan naar een tweede stemronde. Als geen enkele kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen behaalt, vindt op 30 juni een tweede ronde plaats.

Ook de Dominicanen stemmen zondag bij de parlementsverkiezingen.

Het stemmen voor de president en het Congres begon formeel om 07.00 uur lokale tijd en zal duren tot 17.00 uur, waarbij de eerste resultaten vanavond worden verwacht.

Advertentie