starnieuws

Ramadhin: AstraZeneca toegediend na groen licht WHO

15 May, 01:03

Minister Amar Ramadhin (midden) is de eerste persoon in Suriname geweest die het AstraZeneca vaccin toegediend heeft gekregen in 2021.
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid verduidelijkt tegenover Starnieuws dat het Covid-vaccin AstraZeneca is toegediend na goedkeuring van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Hij is in februari 2021 de eerste persoon in Suriname geweest die het vaccin toegediend heeft gekregen. Nu de fabrikant het vaccin uit de handel heeft gehaald is er wereldwijd commotie over ontstaan.

"Ons standpunt is dat het voordeel van het AstraZeneca vaccin vele malen groter is dan de risico's. We moeten het groter voordeel niet onderschatten tegen de zeldzame bijwerkingen", meent Ramadhin. Tijdens de fase van toedienen van vaccins zijn er vaker updates geweest vanuit de fabrikant, brengt de minister in herinnering.

Op de vraag of er geen onderzoek zou moeten komen bij klachten, antwoordt de bewindsman "hoe weet je als een afwijking welke gevonden wordt, inderdaad het gevolg is van een vaccin of aangeboren of ten gevolge van een onderliggende ziekte?"

Volksgezondheid zegt in een verklaring dat AstraZeneca uit de commerciële markt is gehaald door de grotere vraag naar nieuwere versies van Covid-19 vaccins, die zijn ontwikkeld op basis van de recentere varianten van het virus. Het bedrijf is trots op het vaccin dat heeft ontwikkeld, waarvan wereldwijd meer dan 3 miljard doses zijn toegediend. De WHO heeft het vaccin veilig en effectief verklaard voor personen ouder dan 18 jaar.

Het AstraZeneca Vaccin is binnen 1 jaar na de start van de pandemie ontwikkeld door wetenschappers van de Oxford University. Gedurende de vaccinatieperiode, raakte het bedrijf verwikkeld in enkele rechtszaken, waarbij personen claimden slachtoffer te zijn geworden van zeldzame bijwerkingen zoals bloedstolsels. Ondanks deze zeldzame bijwerkingen van bloedstolsels, wordt aangenomen dat dit vaccin miljoenen levens heeft gered. Dankzij vaccins, geproduceerd door onder andere AstraZeneca en Pfizer, is de pandemische fase van Covid-19 voorbij en zijn miljarden levens beschermd, stelt Volksgezondheid.

In Suriname was AstraZeneca het eerste vaccin welke werd toegediend in februari 2021. Daarna werden diverse vaccins, waaronder Pfizer, Sinopharm en Moderna toegediend. Het ministerie volgde de richtlijnen van de WHO en keurde alleen door de WHO erkende vaccins tegen Covid-19 goed. Het ministerie wil de gemeenschap informeren dat Covid-19 vaccins nog steeds bescherming bieden tegen ernstige gevolgen van een infectie. Momenteel is het Pfizer Covid-19 vaccin beschikbaar op aanvraag bij het BOG, de RGD en de Medische Zending.

Advertentie