starnieuws

Brazilië: Regering kondigt nooduitgaven aan

13 May, 05:08

Een drone-weergave toont gascilinders die zich op 12 mei 2024 in een overstroomd gebied in Porto Alegre, in de deelstaat Rio Grande do Sul, Brazilië, bevinden. (Foto: Reuters)
Het dodental als gevolg van zware regenval in de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul, is gestegen naar 143, tegen 136 een dag eerder, zei de lokale overheidsinstantie voor de civiele bescherming zondag, terwijl de regen blijft stromen in de staat.

Nog eens 125 mensen worden vermist in de deelstaat, waar rivieren stijgende niveaus melden. Weerdienst Metsul noemde de situatie 'uiterst zorgwekkend'.

Zaterdagavond kondigde de regering ongeveer 12,1 miljard reais ($2,34 miljard) aan nooduitgaven aan om de crisis aan te pakken die meer dan 538.000 mensen in de deelstaat heeft ontheemd, op een bevolking van ongeveer 10,9 miljoen.

Met dit nieuwe geld is al meer dan 60 miljard reais aan federale fondsen beschikbaar gesteld aan de deelstaat, zei de federale regering zaterdag in een verklaring.

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zei dat de deelstaat zal herbouwen wat verwoest is. "We weten dat niet alles kan worden hersteld. Moeders hebben hun kinderen verloren en kinderen hebben hun moeders verloren", zegt Lula op sociale media X in een verklaring ter gelegenheid van Moederdag.

Zaterdag gaf de Amerikaanse president Joe Biden een verklaring af waarin hij zei dat zijn regering contact heeft met de Braziliaanse regering om hulp te bieden. "Onze gedachten en gebeden zijn bij de mensen die door deze tragedie zijn getroffen en bij de eerstehulpverleners die werken aan het redden en verlenen van medische zorg aan gezinnen en individuen", aldus Biden.

Zondag viel er meer regen en maandag, vandaag, wordt er meer regen verwacht. Minder dan twee weken nadat de regen begon, is de deelstaat opnieuw alert met het risico dat het water op het Guaiba-meer, nabij de hoofdstad Porto Alegre, opnieuw tot recordniveaus zal stijgen.

De deelstaat bevindt zich op een geografisch ontmoetingspunt tussen tropische en polaire atmosferen, waardoor een weerpatroon is ontstaan met perioden van intense regenval of droogte. Lokale wetenschappers geloven dat het patroon is toegenomen als gevolg van de klimaatverandering.

Advertentie

Tuesday 21 May
Monday 20 May
Sunday 19 May