starnieuws

AZP geeft maand salaris aan vijf bijzondere verpleegkundigen

12 May, 15:10

Bernardo Antomoi, Sandra Chand-Moennoe Noranie Doodnauth, Airien Asaini en Vera Swietimang. Zij zijn in de bloemetjes gelegd. (Foto's: René Gompers)
Het is vandaag Dag van de Verpleging. Bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zijn uitgeroepen Bernardo Antomoi tot Verpleegkundige van het Jaar, Sandra Chand-Moennoe is de Verloskundige van het Jaar, Noranie Doodnauth Voedingsassistent van het Jaar, Airien Asaini Verpleegassistent van het Jaar en Vera Swietimang Ziekenverzorgende van het Jaar. Alle genomineerden hebben een prijzenpakket ontvangen. De top 5 krijgt een maand salaris bij, de genomineerden 50% van hun maandloon.

Het AZP heeft ook hulde gebracht aan 5 'uitverkorenen', de personen die - net als de top 5 excellente werk leveren maar buiten de nominatie zijn gevallen - ondanks zware tegenslagen en andere uitdagingen zorgen ze ervoor dat het werk doorgaat. Die zijn ziekenverzorgende Lisse Kartodikromo, hoofdverpleegkundige Soesma Autar, Dialyse verpleegkundige Agnes Schenkers, zorgmanager Mavis Morman en AZP directeur Claudia Redan.

Mavis Morman, Soesma Autar, Claudia Redan, Agnes Schenkers en Lisse Kartodikromo.

De ceremonie heeft vrijdag plaatsgevonden met blijdschap, trots, tranen, moeilijk te bedwingen emoties, veel brasa's en een feestje. Broeder Antomoi wordt haast bedolven onder de brasa's wanneer de winnaar bekend wordt gemaakt, Hij is de enige mannelijke verpleger die genomineerd is geworden. In al de andere categorieën hebben vrouwen de overhand. Al de genomineerden voldoen aan kwaliteiten zoals leiderschap, assertiviteit, empathie, ziektebeelden kennen, de 'extra mile' gaan ongeacht de omstandigheden, communicatievaardigheden die vooral gelden bij gesprekken met families.

Een veelgehoorde oproep tijdens de toespraken is dat de overheid de groep beter moet waarderen. Suriname levert kwalitatieve verplegers, af maar een groot deel trekt weg omdat de waardering uitblijft. Het gebeurt ook vaker dat verplegers zich genoodzaakt voelen om het werk neer te leggen alleen maar om allang overeengekomen toelagen af te dwingen.

AZP telt meer dan 1.000 verpleegkundigen, deelt directeur Redan mee. "We kunnen niet anders dan ervoor te zorgen om onze verplegers die het nu heel erg moeilijk hebben, in de bloemetjes te zetten." Over de prijzen geeft ze aan: "We hebben heel veel sponsoren benaderd en gelooft u me, de mensen hebben gul gegeven. Maar uiteindelijk moet het ziekenhuis iets doen. Dat hebben we vandaag anders gedaan. De nummers 1 krijgen vanuit het ziekenhuis als hoofdprijs een maand salaris en de genomineerden 50%  van hun salaris."

Advertentie

Tuesday 21 May
Monday 20 May
Sunday 19 May