starnieuws

Landveld: 3.127 verkeersongevallen te veel voor Suriname

03 Apr, 02:03

Purcy Landveld, onderdirecteur Data-Educatie van het Verkeersveiligheidsinstituut
In 2023 zijn 69 mensen overleden in het verkeer, terwijl er 3.127 verkeersongevallen zijn genoteerd. “En dat is heel veel voor een klein land als Suriname, maar we focussen ons op de verkeersdoden, terwijl bij die verkeersongevallen, daar is het verschrikkelijk: mensen raken invalide, komen in een rolstoel terecht en kunnen nooit meer werken, gezinnen raken ontwricht. Daarom is het ook een  taak van ons om dat aantal te gaan minimaliseren", vindt Purcy Landveld, onderdirecteur Data-Educatie van het Verkeersveiligheidsinstituut (VVI).

“In Suriname focussen we meer op verkeersdoden, terwijl we niet letten op het aantal verkeersongevallen", laat Landveld optekenen via de Communicatiedienst Suriname. De cijfers van 2024 geven een nog gruwelijker beeld. “We hebben nu al veertien verkeersdoden”. Van die veertien verkeersdoden zijn er tien bromfietsers. Er moet volgens Landveld zo spoedig mogelijk overgegaan worden naar de bromfietscertificering. "Je zult dus een certificaat moeten hebben om een bromfiets te besturen.” Landveld merkt op dat de verzamelde data ertoe hebben geleid dat het ‘hot-item’ bromfietscertificaat zo spoedig mogelijk wordt aangepakt.

Roekeloos rijgedrag (specifiek inhaalgedrag) en gebrek aan verkeerskennis, zijn volgens de onderdirecteur Data-Educatie van het VVI de oorzaak van de vele brokken in het verkeer. “Mensen nemen deel aan het verkeer maar weten niet eens wat een stopbord is. Mensen gaan naar rijles, alleen om een rijbewijs in handen te hebben, en daarna weten ze niks meer van het verkeer. Dus nu kijken we naar maatregelen om ervoor te zorgen dat mensen na drie, vier jaar een refresher course moeten doen."

Advertentie

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April