starnieuws

Haïti: Bendeleider Jimmy 'Barbecue' Chérizier eist rol in gesprekken

31 Mar, 06:51

Jimmy 'Barbecue' Chérizier is uitgegroeid tot een van de machtigste gewapende bendeleiders in Haïti. (Foto: Reuters)
Een van de machtigste bendeleiders van Haïti zegt dat hij zou overwegen de wapens neer te leggen als gewapende groepen mochten deelnemen aan gesprekken over de oprichting van een nieuwe regering. Groepen onder leiding van Jimmy Chérizier, ook bekend als Barbecue, hebben de controle over het grootste deel van de hoofdstad Port-au-Prince.

Hij voorspelde dat het geweld dat Haïti de afgelopen weken in zijn greep heeft de komende dagen zou kunnen escaleren. Hij zei echter tegen Sky News: "We zijn klaar voor oplossingen."

Haïti, een verarmd Caribisch land met ruim elf miljoen inwoners, zit sinds 12 maart zonder premier.

Ariel Henry nam ontslag nadat gewapende bendes hem ervan hadden weerhouden terug te keren uit Kenia, waar hij een deal had getekend om een multinationale veiligheidsmacht te importeren in een poging de openbare orde te herstellen.

Bendes hebben geprofiteerd van het machtsvacuüm en hebben hun controle over delen van het land uitgebreid, dat op sommige plaatsen feitelijk wetteloos is geworden.

Er is een Presidentiële Overgangsraad opgericht om een plan op te stellen om Haïti terug te brengen naar een democratisch bestuur, gesteund door andere Caribische landen en de VS.

Chérizier – de meest prominente figuur in een losse alliantie van bendes bekend als Viv Ansanm (Live Together), die ongeveer 80% van Port-au-Prince in handen heeft – vindt dat zijn groep in de toekomst om tafel moet zitten.

Hij zei tegen Sky News: "Als de internationale gemeenschap met een gedetailleerd plan komt waarin we samen kunnen zitten en praten, maar ze ons niet opleggen wat we moeten beslissen, denk ik dat de wapens kunnen worden neergelaten."

Hij zei dat hij "niet trots" was op het toenemende geweld in Haïti, en waarschuwde dat de crisis zou kunnen voortduren als groepen zoals de zijne – die tekeer gaan tegen "corrupte politici" – geen deel uitmaken van een toekomstige regering.

Hij zei ook dat alle Keniaanse troepen die het land binnenkomen om de veiligheid te versterken, als 'agressors' en 'indringers' zouden worden beschouwd.

De Verenigde Naties heeft de situatie in Haïti in een eerder deze week uitgebracht rapport omschreven als 'catastrofaal'.

Volgens het rapport zijn er in de eerste drie maanden van 2024 meer dan 1.500 mensen gedood en 800 gewond geraakt.

Het rapport beschrijft de 'schrijnende praktijken' van de bendes, die ervan worden beschuldigd extreem geweld en seksueel misbruik te gebruiken als middel voor bestraffing en controle.

Hulpgroepen hebben gemeld dat het moeilijk is om voedsel en water de hoofdstad binnen te krijgen, waarbij ze waarschuwen dat miljoenen mensen geen levensonderhoud kunnen vinden en dat sommigen op de rand van hongersnood staan.

Advertentie

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April