starnieuws

Haïtiaanse bendeleider zweert dat hij zal blijven vechten

02 Mar, 20:48

Vrouwen zoeken dekking tijdens een vuurgevecht tussen politie en bendeleden in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. (Foto: AFP)
De Haïtiaanse bendeleider Jimmy Cherizier, ook bekend als Barbecue, waarschuwde vrijdag dat hij zou blijven proberen premier Ariel Henry af te zetten. Hij  vroeg gezinnen om kinderen ervan te weerhouden naar school te gaan om "bijkomende schade te voorkomen" nu het geweld in delen van de hoofdstad toeneemt.

In sommige delen van de hoofdstad van Haïti waren zware geweerschoten en verkeersstoringen waar steeds meer mensen hun huizen ontvluchtten in de buurt van de gevechten, terwijl uitgebrande bussen op straat lagen en brandende barricades de lucht vulden met dikke, grijze rook.

"De strijd zal zo lang duren als nodig is. We zullen tegen Ariel Henry blijven vechten. Om bijkomende schade te voorkomen, moeten we de kinderen thuishouden", zei de bendeleider op een persconferentie.

Cherizier is een voormalige politieagent die aan het hoofd staat van een alliantie van bendes en die het land ontwrichtte toen hij in 2022 de grootste olieterminal blokkeerde. Hij heeft te maken gekregen met sancties van zowel de Verenigde Naties als het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Eind vrijdag waren er berichten dat gewapende mannen hadden geprobeerd de controle over de belangrijkste containerhaven van de hoofdstad over te nemen, omdat bendes dreigden meer politiebureaus van de stad aan te vallen.

Een video ging ondertussen viraal op de sociale media, waarop twee vermoorde politieagenten te zien waren. Lionel Lazare, leider van de politievakbond van SYNAPOHA, vertelde Reuters dat de moord op enkele van de vier agenten die donderdag werden gedood, werd afgebeeld.

Leden van een andere politievakbond, de SPNH, verzamelden zich eerder op de dag buiten het hoofdkwartier van de politie om op te roepen tot het bergen van de lichamen.

In een verklaring zei het kantoor van premier Henry dat het "verontwaardigd was over de daden van geweld en terreur georkestreerd door gewapende bandieten". Hij betuigde zijn medeleven aan de families van de slachtoffers en zei dat de regering zou blijven werken aan het oplossen van het conflict.

Het geweld nam deze week toe tijdens Henry's bezoek aan Kenia. De twee landen tekenden vrijdag een veiligheidsovereenkomst waarvan Nairobi hoopt dat deze tegemoet zal komen aan de bezwaren van een binnenlandse rechtbank tegen haar plan om 1.000 politieagenten te sturen om een door de VN goedgekeurde missie te leiden die gericht is op het aanpakken van bendegeweld in Haïti.

Henry was eerder in Guyana geweest voor een regionale Caribische top, waar hij de leiders vertelde dat hij in augustus 2025 verkiezingen zou houden, nadat hij een eerdere belofte had uitgesteld vanwege de onveiligheid.

Henry kwam aan de macht na de moord op de laatste president van het land in 2021. Haïti heeft in 2016 voor het laatst verkiezingen gehouden en het verzekeren van een machtsoverdracht is een doel van de internationale missie, naast het veiligstellen van routes voor humanitaire hulp.

De VN schat dat ongeveer 300.000 mensen in Haïti hun huizen zijn ontvlucht.

Advertentie

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April