starnieuws

Maanlander Odysseus zijwaarts gekanteld maar 'levend en wel'

23 Feb, 20:39

De maanlander Odysseus heeft de eerste Amerikaanse landing op de maan in meer dan 50 jaar gemaakt, in wat wordt beschreven als vergelijkbaar met een 'vrachtmissie'.
De maanlander met de naam Odysseus is "levend en wel", maar rust een dag na een zenuwachtige landing op zijn kant. Het is het eerste particuliere ruimtevaartuig dat ooit het maanoppervlak heeft bereikt, en het eerste uit de Verenigde Staten sinds 1972.

De CEO van het in Houston gevestigde Intuitive Machines, dat de lander bouwde en bestuurde, zei dat het voertuig vermoedelijk tijdens zijn laatste afdaling een van zijn zes landingsvoeten op het maanoppervlak heeft geraakt en is omgevallen, waarna het zijwaarts gestut tot stilstand is gekomen op een steen.

Toch zei CEO Stephen Altemus dat Odysseus "stabiel is in de buurt van of op onze beoogde landingsplaats" nabij een krater genaamd Malapert A in het gebied van de zuidpool van de maan.

"We hebben communicatie met de lander" en sturen commando's naar het voertuig, zei Altemus, eraan toevoegend dat teams bezig waren om de eerste fotobeelden van het maanoppervlak op de landingsplaats te verkrijgen.

Een korte update over de status van de missie die eerder op vrijdag op de website van het bedrijf werd geplaatst, beschreef Odysseus "levend en wel".

Het bedrijf had donderdag kort na de landing gezegd dat radiosignalen erop wezen dat Odysseus rechtop was geland, maar Atlemus zei dat de foutieve conclusie gebaseerd was op telemetrie van vóór de landing.

Intuitive Machines-missiedirecteur Tim Crain zei dat het ruimtevaartuig, dat voor het eerst in de ruimte een voortstuwingsbrandstof van vloeibaar methaan en vloeibare zuurstof verbrandde, "foutloos presteerde" tijdens zijn vlucht naar de maan.

Altemus zei dat het ruimtevaartuig goed werd opgeladen met zonne-energie en voor 100% was opgeladen.

Het zespotige, onbemande robotruimtevaartuig bereikte donderdag het maanoppervlak na een zenuwslopende laatste nadering en afdaling, waarbij een probleem aan het licht kwam met het navigatiesysteem van de lander, waardoor ingenieurs op de grond om elf uur een ongeteste oplossing moesten toepassen.

Na een verwachte radio-uitval duurde het ook enige tijd voordat de communicatie met het ruimtevaartuig werd hersteld en het lot ervan op zo'n 384.000 km van de aarde werd bepaald.

Toen het contact eindelijk werd hernieuwd, was het signaal zwak, wat bevestigde dat de lander was geland, maar de missiecontrole onmiddellijk onzeker maakte over de precieze toestand en positie van het voertuig, zeiden bedrijfsfunctionarissen tijdens een webcast van het evenement op donderdagavond.

De lander voert een reeks wetenschappelijke experimenten uit voor NASA en verschillende commerciële klanten, ontworpen om zeven dagen lang op zonne-energie te werken voordat de zon ondergaat boven de poollandingsplaats.

Advertentie

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April