starnieuws

Regeringsvergadering: Isaacs per 8 maart korpschef

23 Feb, 00:00

President Chan Santokhi met naast zich vicepresident Ronnie Brunswijk tijdens de regeringsvergadering die woensdag is gehouden.
Per 8 maart wordt commissaris van politie, Bryan Isaacs, formeel de nieuwe chef van het Korps Politie Suriname. Hij wordt dan ook bevorderd tot hoofdcommissaris van politie. Commissaris Melvin Pinas, gewestelijk politiecommandant van Marowijne, wordt bevorderd tot Directeur Operaties. Hij wordt tevens aangesteld als plaatsvervangend korpschef. Cherlique Lilienthal, woordvoerder van de president licht de belangrijkste besluiten toe die de regering woensdag heeft genomen in de regeringsraad.

Met deze benoemingen onderstreept de regering volgens de woordvoerder de toewijding aan de versterking van de rechtshandhaving. "Deze bevordering benoemt competente individuen op sleutelposities, wat bijdraagt aan een effectieve en efficiënte rechtshandhaving. De regering benadrukt hiermee haar commitment aan veiligheid en orde."

Nieuwe armoedegrens
De regering heeft besloten de armoedegrens per december 2023 vast te stellen op SRD 7.396,00 voor 1 (één) volwassene per huishouden. Deze actualisering biedt een nauwkeuriger beeld van de financiële situatie van de bevolking en vormt de basis voor toekomstige beleidsmaatregelen ter bestrijding van armoede. De armoedegrens was per december 2022 SRD 5.428 voor 1 volwassene per huishouding.

Rookontwikkeling Wageningen
Onderwerp van bespreking tijdens de regeringsraad was ook de aanhoudende droogte met als gevolg bosbranden en enorme rookontwikkeling in Wageningen. Lilienthal zegt dat de ernst van de situatie en de gevolgen voor de watervoorziening zijn bekeken. Een clusterteam van ministers monitort de situatie en onderzoekt de mogelijke oplossingen. De regering heeft besloten dat er een voorlichtingscampagne komt. Er zullen middelen beschikbaar gesteld worden om deze crisis aan te pakken.

Energiezuinig verbruik en prijscontrole
Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie heeft dagelijks 20 winkels gecontroleerd op de prijzen. De cambio's hebben de afgelopen dagen een lagere koers gehanteerd, terwijl de douanekoers nog steeds aan de hogere kant zit. In samenwerking met de Economische Controledienst zal de overheid prijscontroles in winkels intensiveren en eerlijke handelspraktijken waarborgen.

Goedkeuring grondconversie
Tijdens de regeringsvergadering zijn 126 grondconversieaanvragen goedgekeurd. Surinamers kunnen nu hun grondhuur- of erfpachtperceel van maximaal 2.500 vierkante meter converteren naar eigendom voor SRD 25 per vierkante meter. Lilienthal benadrukt de inzet van de regering voor betaalbare toegang tot eigen grond. Voorheen was het conversiebedrag vastgesteld op 20 euro per vierkante meter.

Advertentie

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April