starnieuws

Voormalig Barcelona-ster Alves krijgt 4,5 jaar cel voor verkrachting

22 Feb, 12:38

De Braziliaanse voetballer Dani Alves zit in de rechtszaal tijdens de eerste dag van zijn proces in Barcelona, Spanje. (Foto: Reuters)
De Braziliaanse voetballer Dani Alves is schuldig bevonden en veroordeeld tot vier en een half jaar gevangenisstraf voor het seksueel misbruiken van een vrouw in een nachtclub in Barcelona in 2022. De hoogste rechtbank in de Spaanse regio Catalonië heeft donderdag ook Alves, die de hele tijd volhield dat de seks met wederzijdse instemming was, bevolen om 150.000 euro aan het slachtoffer te betalen.

"Het vonnis gaat ervan uit dat bewezen is dat het slachtoffer niet heeft ingestemd en dat er, naast de getuigenis van de aanklager, bewijs is om de verkrachting als bewezen te beschouwen", aldus het Provinciaal Hof van Barcelona in een verklaring.

De aanklager had tegen Alves een gevangenisstraf van negen jaar geëist. Tegen het vonnis kan beroep worden aangetekend.

De 40-jarige voormalige verdediger van Barcelona werd in januari vorig jaar gearresteerd en zit sindsdien in voorarrest.

De zaak heeft veel aandacht getrokken, niet alleen vanwege het profiel van Alves, maar ook omdat gendergeweld een steeds dominanter onderwerp is geworden in het publieke debat in Spanje.

Het is een van de meest spraakmakende processen in Spanje geweest sinds er in 2022 een wet werd aangenomen die toestemming tot een sleutelelement maakte in gevallen van aanranding en de minimale gevangenisstraf voor geweldplegingen verhoogde.

"We zijn tevreden omdat het vonnis erkent wat we al die tijd hebben gezegd: dat het slachtoffer de waarheid sprak en dat ze heeft geleden", vertelde advocaat David Saenz aan verslaggevers buiten het gerechtsgebouw, eraan toevoegend dat zijn team nog steeds zou analyseren of het vonnis overeenkomt aan de ernst van de misdaad.

Alves won meer dan 40 trofeeën voor Brazilië en voor clubs als Barcelona, Sevilla, Juventus en Paris St Germain. Na zijn arrestatie werd hij ontslagen door zijn toenmalige werkgever, de Mexicaanse club Pumas UNAM.

Advertentie

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April