starnieuws

Indiase reddingswerkers proberen nieuwe aanpak

27 Nov, 06:50

Leden van reddingsteams staan bij de ingang van de weg in de Himalaya, waar arbeiders vastzitten. (Foto: Reuters)
Indiase reddingswerkers zijn zondag begonnen met verticaal boren vanaf de top van een berg waaronder 41 arbeiders twee weken geleden vast kwamen te zitten tijdens werkzaamheden aan een snelwegtunnel in de Himalaya, zeiden overheidsfunctionarissen.

De mannen, bouwvakkers uit enkele van de armste deelstaten van India, zitten vast in de 4,5 km lange tunnel die in de deelstaat Uttarakhand wordt gebouwd, sinds deze begin 12 november instortte. De autoriteiten hebben gezegd dat ze veilig zijn en toegang hebben aan licht, zuurstof, voedsel, water en medicijnen.

Maar het redden van hen zal veel langer duren dan eerder werd gehoopt, omdat reddingswerkers zijn overgestapt op handmatig boren na schade aan de boormachine, zeiden functionarissen zaterdag.

Reddingswerkers hadden gehoopt de boring donderdag laat af te ronden, maar moesten de werkzaamheden stopzetten, nadat het platform waarop de machine was geplaatst beschadigd was.

Het werk werd vrijdagavond hervat, maar werd kort daarna opgeschort toen de machine op een nieuw obstakel stuitte, zeiden ambtenaren zonder daar verder op in te gaan.

Het verticale boren is zondag begonnen en zal ongeveer 100 uur duren, zeiden de functionarissen.

Aanvankelijk omvatte het reddingsplan het duwen van een pijp die wijd genoeg was om de gevangen mannen op brancards op wielen naar buiten te trekken.

De mannen kregen gekookt voedsel via een reddingslijn die er doorheen werd geduwd om een constante aanvoer van essentiële goederen te garanderen.

Meer dan een dozijn artsen, waaronder psychiaters, zijn ter plaatse om met de mannen te praten en hun gezondheid in de gaten te houden. Het feit dat de tunnel afgesloten is door het puin houdt de mannen warm.

Ze hebben te horen gekregen dat ze lichte yogaoefeningen moeten doen, rond moeten lopen in de twee kilometer lange tunnelruimte waartoe ze zijn opgesloten en met elkaar moeten blijven praten.

Deepak Patil, een van de officieren die de leiding had over de reddingsmissie, vertelde dat de autoriteiten van Reuters twee mobiele telefoons en geheugenkaarten met Hindi-films en elektronische spelletjes hadden ingezonden.

Priyanka Chaturvedi, een woordvoerster van een van de Indiase oppositiepartijen, vroeg zondag om een onderzoek naar het ongeval en vroeg de regering om de veiligheid van de mannen te waarborgen.

Een lid van een panel van deskundigen dat de ramp onderzocht, zei vrijdag dat de tunnel geen nooduitgang heeft en door een geologische breuk is gebouwd.

Advertentie

Saturday 24 February
Friday 23 February
Thursday 22 February