starnieuws

Parmessar: Krachtig protest nodig tegen Guyana over Tigri

21 Nov, 02:34

NDP-fractieleider Rabin Parmessar
NDP-fractieleider Rabin Parmessar vindt dat de regering de Caricom moet aanschrijven dat Guyana zich niet houdt aan de gemaakte afspraken. Het Tigri-gebied zou worden gedemilitariseerd, maar Guyana trekt zich hier niks van aan. Het Internationaal Gerechtshof houdt openbare hoorzittingen. Daarbij heeft Guyana een landkaart gebruikt waarop het Tigri gebied als integraal deel van het Guyanees grondgebied werd gepresenteerd. "Hebben wij hiertegen in de meest krachtige bewoordingen geprotesteerd?", vroeg Parmessar maandag in De Nationale Assemblee tijdens de algemene politieke beschouwingen.

"Ik stel voor dat de regering spoedig ons krachtig protest aangeeft bij het Internationaal Gerechtshof, de regering van Guyana, Caricom en de Verenigde Naties", stelde de NDP-fractievoorzitter. In Caricom verband was afgesproken dat het Tigri gebied een gedemilitariseerd gebied zou zijn in afwachting van een definitief besluit. Het buurland houdt zich hier niet aan. "Tegen deze achtergrond is uw besluit om nu een brug te bouwen over de Corantijnrivier onbegrijpelijk. Politiek, financieel en qua prioritering blijven we protesteren. Nog een brug over de Suriname rivier zou mijn prioriteit nu zijn", benadrukte Parmessar. 

Het grensgeschil van Guyana met Venezuela zal gevolgen hebben voor Suriname. "We hadden de regering gevraagd om onze juiste landkaart, dus inclusief het Tigrigebied, te produceren en internationaal breed te distribueren. Eerder had Parmessar voorgesteld een fact finding mission te houden naar het Tigri gebied. Dit is nu volgens de politicus een dringende noodzaak geworden.

Parmessar vindt dat het buitenlandse beleid ad hokkerig en opportunistisch overkomt. "Laat mij dit staven middels de volgende case. Heel plotseling had u het besluit genomen om een Surinaamse ambassade voor Israël in Jeruzalem te vestigen. De Surinaamse gemeenschap was zeer verbaasd. In 2011 heeft Suriname, Palestina erkend. U hebt daarmee geen rekening gehouden. Zelfs bij de VN was onze vertegenwoordiger, dus Suriname, afwezig om een onderzoek te laten doen naar de wandaden in Palestina.

Advertentie

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May