starnieuws

Klimaatverandering raakt strijd tegen aids, tuberculose en malaria

18 Sep, 02:55
Klimaatverandering en conflicten belemmeren de inspanningen om drie van 's werelds dodelijkste infectieziekten aan te pakken, waarschuwde het hoofd van het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria. Internationale initiatieven om de ziekten te bestrijden zijn grotendeels hersteld na zwaar getroffen te zijn door de Covid-19-pandemie, blijkt uit het resultatenrapport van het Fonds voor 2023 dat maandag werd vrijgegeven.

Maar de toenemende uitdagingen van klimaatverandering en conflicten betekenen dat de wereld waarschijnlijk de doelstelling zal missen om tegen 2030 een einde te maken aan Aids, tuberculose en malaria, zonder "buitengewone stappen" aldus Peter Sands, uitvoerend directeur van het Global Fund.

Er zijn positieve punten, zei hij. In 2022 werden bijvoorbeeld 6,7 miljoen mensen behandeld voor tuberculose in de landen waar het Global Fund investeert, meer dan ooit tevoren, en 1,4 miljoen mensen meer dan in het jaar daarvoor. Het Fonds hielp ook 24,5 miljoen mensen antiretrovirale therapie voor HIV te geven, en verdeelde 220 miljoen muskietennetten.

Maar in een verklaring bij het rapport zei het Fonds dat het weer op het goede spoor komen na de pandemie "veel uitdagender was geworden door een combinatie van onderling verbonden en botsende crises", waaronder de klimaatverandering.

Malaria verspreidt zich bijvoorbeeld naar de hooglanden van Afrika, waar het voorheen te koud was voor de mug die de ziekteverwekkende parasiet bij zich draagt. Extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, overweldigen de gezondheidszorg, verdrijven gemeenschappen, veroorzaken een toename van het aantal infecties en onderbreken de behandeling op veel verschillende plaatsen, aldus het rapport. In landen als Sudan, Oekraïne, Afghanistan en Myanmar is het simpelweg bereiken van kwetsbare gemeenschappen ook een enorme uitdaging vanwege de onveiligheid, voegde het eraan toe.

Maar Sands zei dat er nog steeds hoop was, deels dankzij innovatieve preventie- en diagnostische hulpmiddelen. Deze week is er een bijeenkomst op hoog niveau over tuberculose in de Algemene Vergadering van de VN, en er wordt gepleit voor de hoop op meer aandacht voor de ziekte.

Advertentie