starnieuws

Leiders G77 eisen einde aan 'plundering internationale orde'

17 Sep, 02:53

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel zegt dat het Zuiden het slachtoffer is van 'misbruik van ongelijke handel'. (Foto: AP)
De leider van Cuba zegt dat het Mondiale Zuiden "de spelregels" van de internationale orde moet veranderen na eeuwen van dominantie door rijke westerse landen die hun eigen belangen voorop stellen. President Miguel Diaz-Canel zei dat ontwikkelingslanden de belangrijkste slachtoffers zijn van een 'multidimensionale crisis' in de wereld van vandaag, van 'misbruik van ongelijke handel' tot verwoestende klimaatverandering.

"Na al die tijd dat het Noorden de wereld heeft georganiseerd op basis van zijn belangen, is het nu aan het Zuiden om de spelregels te veranderen", zei Diaz-Canel bij de opening van de G77+China-top in Havana.

Opkomende landen vertegenwoordigen 80 procent van de wereldbevolking. De bijeenkomst komt in een tijd van groeiende frustratie over de door het Westen geleide wereldorde vanwege de toenemende meningsverschillen over de Russische oorlog in Oekraïne, de strijd tegen klimaatverandering en het mondiale economische systeem.

Antonio Guterres, hoofd van de Verenigde Naties, vergezelde tijdens de tweedaagse bijeenkomst dertig staatshoofden en regeringsleiders uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Bij de opening van de bijeenkomst op vrijdag riep Guterres op tot een wereld die "representatiever is en beter inspeelt op de behoeften van de ontwikkelingseconomieën", waarbij hij benadrukt dat landen "gevangen zitten in een wirwar van mondiale crises".

Hoewel veel van de landen van de G77 hebben geholpen miljoenen mensen uit de armoede te halen, worden ze nog steeds geconfronteerd met honger, inflatie, klimaatrampen en schulden, en hebben ze niet genoeg hulp gekregen, zei hij.

"De conclusie is duidelijk: de wereld laat de ontwikkelingslanden in de steek", zei Guterres in het Spaans.

Het blok werd in 1964 opgericht door 77 landen van het Mondiale Zuiden "om hun collectieve economische belangen te verwoorden en te bevorderen en hun gezamenlijke onderhandelingscapaciteit te vergroten", aldus de website van de groep.

Latijns-Amerikaanse leiders zoals de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva, de Venezolaanse Nicolas Maduro, de Colombiaanse Gustavo Petro en de Argentijnse Alberto Fernandez zijn op de top aanwezig, naast de Palestijnse leider Mahmoud Abbas, de Angolese Joao Lourenco en de Mozambikaanse president Filipe Nyusi.

'Onrechtvaardige' internationale orde

China wordt vertegenwoordigd door de topfunctionaris van de Communistische Partij, Li Xi, die zei dat zijn land "de Zuid-Zuid-samenwerking altijd tot een prioriteit zal maken" in zijn betrekkingen met de buitenwereld.

Fernandez zei dat de pandemie van het coronavirus een baanbrekende verandering markeerde door "de ongelijkheid bloot te leggen" in de toegang van landen tot vaccins, waarbij hij opmerkte dat "90 procent van de vaccins in handen was van tien landen".

De bijeenkomst zou zaterdag moeten worden afgesloten met een verklaring waarin "het recht op ontwikkeling in een steeds exclusiever, oneerlijker, onrechtvaardiger en plunderender internationale orde" wordt onderstreept, zei de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez eerder tegen verslaggevers.

Een concept van de slotverklaring onderstreept de vele obstakels waarmee ontwikkelingslanden worden geconfronteerd, en omvat "een oproep tot het vestigen van een nieuwe economische wereldorde", zei hij.

De top vindt plaats slechts een paar dagen vóór de Algemene Vergadering van de VN in New York City.

"De stem van de G77 plus China zal altijd essentieel zijn bij de Verenigde Naties", zei Guterres. "En ik reken erop dat uw groep, die lange tijd voorvechters van het multilateralisme is geweest, in actie zal komen, uw macht zal gebruiken en zal vechten – voor een systeem dat geworteld is in gelijkheid; pleit voor een systeem dat klaar is om het onrecht en de verwaarlozing van eeuwen ongedaan te maken."

Advertentie

Friday 21 June
Thursday 20 June