starnieuws

'Bootcamp' succesvol geweest voor 94 tieners

17 Sep, 08:46

Aan de 9 dagen durende trainingskamp hebben 29 meisjes deelgenomen. Zij zeggen heel veel geleerd te hebben en dingen nu anders te zien. (Foto's: René Gompers)
Verlegenheid overwinnen, flinker worden, leren te overleven in het bos, richting krijgen in het leven. Dit waren enkele van de redenen van een aantal jeugdigen om mee te doen aan de bootcamp van het Nationaal Leger in de Ayoko kazerne in het district Para. De Educatieve en Vormende Bootcamp, die vorige week is afgesloten, was niet alleen bestemd voor probleemkinderen, deelt minister Krishna Mathoera van Defensie mee. De deelnemers en de organisatie - het ministerie van Defensie - zijn het erover eens: de bootcamp moet vaker georganiseerd worden.

94 tieners tussen de 14 en 18 jaar hebben 9 dagen doorgebracht in de kazerne. Het was vroeg opstaan en hard werken geweest. Er is ze onder andere survival skills, nieuwe gewoonten en bovenal discipline bijgebracht. "Het is niet alleen voor kinderen die een probleem hebben met bijvoorbeeld hun emoties of een beetje agressief zijn," geeft Mathoera aan. "Het is voor iedereen. De participanten komen uit verschillende districten, hebben verschillende achtergronden. De opleidingen, de sociale klassen verschillen. Er zijn ook kinderen uit tehuizen. Het maakt niet uit vanwaar ze komen. Succes is voor iedereen."

65 jongens hebben meegedaan aan de 'bootcamp'.

Lakisha van Daal (15) geeft aan dat ze nogal  ongehoorzaam is geweest. "Ik heb nu veel geleerd en zie dingen anders," deelt ze mee. Chinue Plein (15) geeft aan dat ze door de bootcamp over haar verlegenheid heen is. Ze is zover gevorderd dat ze aan een rollenspel en een deel van het scanderen heeft mogen leiden. Ze heeft net als Lakisha ook nieuwe vrienden gemaakt.  Rafaël Birambi (17) wilde een beter mens worden. Hij is erg blij met wat hij geleerd heeft zoals overleven in het bos en brood bakken. Dalen Shayk (18) geeft aan dat hij er was om zijn leven te verbeteren, om op een volwassen manier tegen het leven aan te kijken. Jair Valies (17) en Irvan Soebrati (14) waren er beiden om 'skills' te leren, om flinker te worden. Irvan is plan om militair te worden.

De deelnemers stellen dat de bootcamp vaker georganiseerd moet worden. Ze hebben aan zichzelf en aan de andere deelnemers gemerkt dat het werkt geven ze aan. Minister Mathoera en bevelhebber Werner Kioe A Sen hebben in hun toespraken meegedeeld dat er herhaling zal komen. Er is een grote behoefte gaf Mathoera aan. Hoewel de bootcamp een succes is geworden, is het "maar één druppel op een hete plaat." Onderwijsminister minister Henry Ori, die namens de president sprak, zegde toe bereid te zijn een steentje bij te dragen aan de volgende bootcamps en "dat we een budget tijdig vrijmaken om in alle districten zoiets op te zetten."

Advertentie

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June