starnieuws

Moedersterfte enorm toegenomen door Covid

22 Oct 2021, 15:44

Lachmi Kodan, lid van de stuurgroep Maternale en Neonatale Zorg. (Foto's: René Gompers)
Suriname had vóór de covidpandemie al een hoog moedersterftecijfer, gemiddeld 13 per jaar. Maar in de covidpandemie zijn de zwangere vrouwen extra kwetsbaar. Voor 2021 zijn er al 30 doden te betreuren. 19 vrouwen waren met het virus besmet. Geen van de aan covid overleden zwangere vrouwen was gevaccineerd, geeft Lachmi Kodan aan. Zij is lid van de stuurgroep Maternale en Neonatale Zorg (moeder- en kindzorg).

Donderdag is tijdens de covidpersconferentie ingegaan op de explosieve toename van moedersterfte. De situatie is zeer zorgelijk benadrukt Kodan. De kans dat de besmette vrouwen op de intensive care belanden is 3 maal hoger. De  kans dat zij sterven is twee maal hoger. Ook kan de placenta geïnfecteerd raken met nare gevolgen voor het ongeboren kind.  “De meeste gevallen (van overlijden) hebben te maken met Covid,” deelt Kodan mee. “Zij liggen op de IC of hebben long Covid (Covid die weken of zelfs maanden aanhoudt) waar op een gegeven moment de zwangerschap beëindigd moest worden, de baby eerder eruit gehaald moest worden, als die niet al overleden was.”  
In sommige gevallen is men pas later erachter gekomen dat een overleden persoon ook Covid positief was terwijl de persoon met ernstige problemen was opgenomen.  “Moedersterfte is niet alleen een medisch probleem maar ook een sociaal probleem,” merkt Kodan op. “Het is een combinatie van dingen. Mensen gaan laat, of gaan helemaal niet voor controle.” De zwangere vrouwen melden zich soms in een hele slechte toestand aan. Sommige lijden bijvoorbeeld  aan suikerziekte of hoge bloeddruk.

Zwangere vrouwen worden gemotiveerd om zich te vaccineren.

“Er zijn ook mensen die met een hele diepe bloedarmoede binnenkomen en dan kortademig zijn. Dan vraag je je af of het bloedarmoede of Covid is. Dan bloeden ze en gaan dood. Dan blijkt de covidtest ook nog positief. Maar ze hebben ook bloedarmoede. En dit hangt allemaal samen met het feit dat ze laat of niet voor controle gaan. Niet verzekerd zijn. Daar is een sterke toename van de laatste vijf jaren. Maar zeker de laatste tijd.” Kodan benadrukt dat het vaccin voor zwangere vrouwen de beste bescherming biedt.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April