starnieuws

Open brief: Aan de autoriteiten en de samenleving

24 Jul, 02:56
Onderwerp: Weglaten van de onderverdeling van Afro-Surinamers bij de aanstaande volkstelling

Geachte autoriteiten en medeburgers,
De stuurgroep voor Bundeling en Eenheid van Afrikan Srananman stelt zich als doel de bundeling van Afro-Surinamers te realiseren. Op 28 juni 2024 kwamen wij samen met vertegenwoordigers van de doelgroep in het kader van de Keti Koti Herdenking en spraken wij over de identiteit van Afro-Surinamers.

Nazaten van tot slaaf gemaakten zijn vanuit historisch perspectief slachtoffers geweest van onderdrukking, vernedering en ontering. Deze groep omvat voorouders van hen die op plantages hebben gewerkt, nakomelingen van strijders tegen onderdrukking en zij die zich biologisch hebben vermengd met anderen op het Surinaamse grondgebied.

Deze groep Surinamers is bezig met het overwinnen van de verdeeldheid die door de vroegere kolonisator werd gecreëerd en in stand werd gehouden om overheersing te bevorderen. De verdeeldheid onder Afro-Surinamers is door geïnstitutionaliseerde regelgeving op alle niveaus evident. De nazaten van tot slaaf gemaakten willen als symbool van eenheid in verscheidenheid een basis leggen voor onderlinge verzoening en wederzijdse acceptatie om verdere bewustwording te realiseren.

Het is significant dat de vroegere kolonisator recentelijk publieke acties heeft ondernomen om de schade en het leed door hun voorouders veroorzaakt, te lenigen. Het streven van de nazaten is erop gericht om alle elementen die duiden op de handhaving van de gewraakte verdeeldheid te elimineren. Alles moet gedaan worden om factoren die eenheid kunnen belemmeren, weg te werken.

Een herkenbaar element van verdeeldheid is de verdere categorisering van Afro-Surinamers bij de volkstelling, waarvan de zinvolheid niet alleen achterhaald , maar ook wetenschappelijk onjuist is. Volgens de gangbare uitleg is een Afro-Surinamer een Surinamer van Afrikaanse afkomst. De term verwijst naar mensen in Suriname die afstammen van de zwarte bevolking van Afrika, vaak specifiek de nakomelingen van tot slaaf gemaakte Afrikanen die naar Suriname werden gebracht tijdens de trans-Atlantische slavenhandel.

Een Marron is een afstammeling van gevluchte tot slaaf gemaakte Afrikanen die in de koloniale tijd wisten te ontsnappen van plantages en zich vestigden in afgelegen gebieden. De Marrons creëerden zelfstandige, goed georganiseerde gemeenschappen met eigen sociale structuren, cultuur en zelfs eigen talen. Ze vochten vaak om hun vrijheid te behouden, zowel tegen koloniale machten als tegen invallen door slaveneigenaren die probeerden hen weer tot slaaf te maken. De Marroncultuur is een belangrijk deel van de geschiedenis en het culturele erfgoed van de Afrikaanse diaspora.

Opmerkelijk is dat inheemsen als oorspronkelijke bewoners niet als etnische groep binnen de samenleving worden gecategoriseerd. De conclusie is daarom dat het onderscheid bij etniciteit dat bij de volkstelling wordt gebruikt, wetenschappelijk onjuist is. Marron is geen etniciteit, maar duidt op een bepaalde culturele groep.

Wij dringen er bij de autoriteiten op aan om bij de komende volkstelling de onderverdeling van Afro-Surinamers weg te laten. Het lijkt ons dienstig om iedere verdere onderverdeling te elimineren en bij de komende volkstelling niet te gebruiken om deze groep te duiden. Met deze open brief roepen wij op tot een gezamenlijke inspanning om een einde te maken aan de onderverdeling en verdeeldheid, en samen te werken aan een verenigde en rechtvaardige toekomst voor alle Surinamers.

Paramaribo, 22 juli 2024
De Stuurgroep voor Bundeling en Eenheid van Afrikan Srananman
Armand Zunder, voorzitter
Vivian Gordon, secretaris

Deze brief is verzonden naar de president, de vicepresident, de Voorzitter van De Nationale Assemblee, de minister van Financiën & Planning en naar de waarnemend directeur van het Algemeen Bureau voor de Statistiek.

Advertentie