starnieuws

Orkaan Beryl: Jamaica alert voor plotselinge overstromingen

04 Jul, 08:48

Verspreid puin en huizen met ontbrekende daken zijn te zien op een dronefoto nadat orkaan Beryl op 2 juli 2024 het eiland Petite Martinique, Grenada, passeerde. (Foto: Reuters)
Orkaan Beryl heeft Jamaica woensdag met hevige wind en regen geteisterd, waarbij minstens één persoon omkwam nadat hij de afgelopen dagen een destructief, met water doordrenkt pad over kleinere Caribische eilanden had gebaand.

Het dodental als gevolg van de krachtige orkaan van categorie 4 is opgelopen tot minstens 10, maar er wordt algemeen verwacht dat dit nog verder zal stijgen naarmate de communicatie weer online komt over doorweekte eilanden die zijn beschadigd door overstromingen en dodelijke winden.

Mensen op Jamaica inventariseren de schade nadat orkaan Beryl de zuidkust van het Caribische eiland trof. De storm van categorie vier - een van de krachtigste die het land ooit heeft getroffen - bracht windsnelheden tot 215 km/u naar de zuidkust van Jamaica.

Een vrouw stierf in de Jamaicaanse parochie Hanover nadat een boom op haar huis viel, zei Richard Thompson, waarnemend directeur-generaal van de Jamaicaanse rampendienst in een interview op lokaal nieuws.

Premier Andrew Holness heeft donderdag de avondklok voor het hele eiland verlengd tot 06.00 uur lokale tijd, waarbij ook een plotselinge overstromingswaarschuwing van kracht is.

Beryl is nu verzwakt tot een storm van categorie drie en rolt richting het schiereiland Yucatan in het zuiden van Mexico, meldt het National Hurricane Center.

Het eiland zou van "de ergste wind bespaard zijn gebleven", en de echte zorg voor de bewoners is het natte weer, waarbij het "zo'n twaalf uur lang stevig regent". Een deel van de landbouwgrond is overstroomd, wat een probleem veroorzaakt in een gebied waar “de regelgeving schaars is".

Een inwoner van een boerengemeenschap op het platteland zei tegen persbureau Reuters: "Het is verschrikkelijk. Alles is weg. Ik ben in mijn huis en ik ben bang."

"Het is een ramp", zegt Amoy Wellington, die in de zuidelijke parochie van St. Elizabeth woont.

Woensdagavond laat annuleerde de meteorologische dienst van Jamaica zijn orkaanwaarschuwing en verving deze door de plotselinge overstromingswaarschuwing. Het waarschuwde dat aanhoudende perioden van regenval "kunnen leiden tot plotselinge overstromingen in laaggelegen en overstromingsgevoelige gebieden van het eiland".

Ruim 400.000 mensen zaten donderdagochtend zonder stroom, meldt de Jamaica Public Service Company (JPS). Eerder op woensdag zei JPS dat het gedwongen was het herstel van elektriciteitsleidingen op sommige locaties te onderbreken vanwege bezorgdheid over de veiligheid van zijn werknemers.

Het gebrek aan licht betekent dat de lokale bevolking "gewoon probeert uit te vinden hoe erg de schade daadwerkelijk is geweest", aldus de correspondent van BBC. En pas als het daglicht aanbreekt, "krijgen we een echt idee van hoeveel schade er is aangericht".

De premier heeft er bij de inwoners op aangedrongen "alle noodzakelijke stappen te ondernemen voor uw veiligheid en de bescherming van uw eigendommen".

In een post op X bedankte Holness "eerstehulpverleners, essentiële diensten, veiligheidstroepen en barmhartige Samaritanen die anderen hebben geholpen in deze tijd van crisis".

"Deze storm zal voorbijgaan en wij zullen herstellen", zei hij.

Het verlies aan mensenlevens en de schade aangericht door Beryl onderstreept de gevolgen van een warmere Atlantische Oceaan, die wetenschappers aanhalen als een veelbetekenend teken van door de mens veroorzaakte klimaatverandering die extreem weer aanwakkert dat verschilt van eerdere ervaringen.

Een man waadt door een overstroomde straat in Jamaica nadat het land was getroffen door orkaan Beryl. (Foto: Reuters)

Volgens het NHC zal de kracht van de wind naar verwachting de komende twee dagen enigszins afnemen, hoewel het waarschuwde dat Beryl op of nabij de kracht van een grote orkaan zou blijven als het de Kaaimaneilanden passeerde.

Er wordt verwacht dat Beryl vannacht en donderdag 10-15 cm regen op de Kaaimaneilanden zal dumpen. Er werd verwacht dat grote deining "levensbedreigende branding- en stromingsomstandigheden zou veroorzaken", aldus het NHC.

Het centrum voegde eraan toe dat er een orkaanwaarschuwing van kracht was voor Jamaica, de Kaaimaneilanden en de oostkust van het Mexicaanse schiereiland Yucatán, inclusief voor de beste badplaats Cancun van het land.

Advertentie

Sunday 07 July
Saturday 06 July
Friday 05 July