starnieuws

Bespreking strategie aanpak malaria in buurlanden

06 Jul, 20:01

Directeur van Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul en minister Amar Ramadhin tijdens de bespreking met PAHO. (Foto: Volksgezondheid)
Suriname is op weg om de certificering voor een malaria-vrij land aan te vragen. Echter blijven importgevallen vanuit de buurlanden een grote dreiging voor Suriname. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft samen met deskundigen, onder wie Stephen Vreden van de Malaria Elimination Taskforce, een bijeenkomst hierover gehad met de PAHO. Tijdens deze bespreking werden strategieën en actieplannen opgesteld om de malaria-eliminatie te versnellen en om de huidige situatie in elk land te evalueren.

De meeting was ook bedoeld om de strategie te bespreken en een tijdlijn uit te zetten voor de samenwerking tussen de buurlanden Frans-Guyana, Suriname, Guyana en de noordelijke staten van Brazilië. Via deze gezamenlijke inspanningen hopen de betrokken landen niet alleen malaria te elimineren, maar ook een sterke basis te leggen voor verdere regionale gezondheidsinitiatieven, meldt Volksgezondheid.

De samenwerking tussen de buurlanden onderstreept de gedeelde verantwoordelijkheid en de noodzaak van gezamenlijke actie om gezondheidsuitdagingen aan te pakken en een gezondere toekomst voor de regio te waarborgen.
In de komende periode zullen technische deskundigen uit de landen bijeenkomen om de huidige situatie te bespreken en strategieën uit te zetten voor de eliminatie van malaria. Het ligt in de bedoeling dat de bevindingen van deze technische meeting worden opgevolgd door een bijeenkomst op ministerieel niveau om de plannen verder te verfijnen en af te stemmen. De PAHO zal een intermediaire rol vervullen om de samenwerking en communicatie tussen de landen te bevorderen.

Advertentie