starnieuws

Hof werkt voortvarend aan invoering snelrecht

05 Oct, 00:54

De president van het Hof, Iwan Rasoelbaks, tijdens zijn toespraak bij de opening van het nieuw zittingsjaar geflankeerd door de vicepresident van het Hof, Cynthia Valstein-Montnor (l) en lid van het Hof Dinesh Sewratan (r) (Foto: HvJ)
Het Hof van Justitie verwacht per eind 2026 op redelijke sterkte te zijn voor de invoering van snelrecht bij het kantongerecht en de rechtbank enkelvoudig en de invoering van meervoudige kamers voor complexe rechtszaken alsook efficiënte afdoening in hoger beroep. Hofpresident Iwan Rasoelbaks zei in zijn inleiding bij de opening van het nieuwe zittingsjaar dat eind deze maand de nieuwe (moderne) concept Organisatiewet voor de rechtspraak en het Openbaar Ministerie zal worden aangeboden aan het parlement voor behandeling.

In de nieuwe opzet van de rechtspraak zal er snelrecht komen voor straf en civiele zaken van geringe omvang door de alleensprekende kantonrechter, met beroepsmogelijkheden bij de rechtbank.

Voor zaken met gemiddelde en grotere impact komt er een rechtbank met enkelvoudige respectievelijk meervoudige kamers met beroepsmogelijkheden bij het Hof van Justitie tegen beslissingen van de rechtbank, verduidelijkte Rasoelbaks.

De rechtsbescherming van burgers in ambtenaren zaken en belastingzaken wordt in eerste aanleg ingebed bij de rechtbank enkelvoudige kamer met beroepsmogelijkheid bij het Hof van Justitie en de rechtsbescherming van politieke ambtsdragers wordt in eerste aanleg ingebed bij de rechtbank meervoudige kamer met beroepsmogelijkheid bij het Hof van Justitie.

Dit alles zal gelaagd worden aangestuurd, georganiseerd, onderhouden en bekostigd. De nieuwe formatie zal daarom meerdere vicepresidenten, unit-coordinatoren en teamleiders bergen en qua bedrijfsvoering worden geflankeerd door een verzelfstandigd bureau van het Hof van Justitie.

De Hofpresident merkte op dat om de nieuwe rechterlijke organisatie verder handen en voeten te geven en operationeel te maken in de komende jaren, het Hof al geruime tijd bezig is 28 nieuwe rechters op te leiden alsook nieuwe griffiers en ondersteunend personeel aan te trekken en on-the-job te trainen.

Rasoelbaks garandeerde dat de rechtspraak ook in 2025 "de meest mogelijke onafhankelijkheid, onpartijdigheid, integriteit, deskundigheid en professionaliteit aan de dag zal leggen met voldoende oog en oor voor maatschappelijke ontwikkelingen en behoeften en met respect voor bevoegdheden en verantwoordelijkheden van anderen."

Advertentie