starnieuws

Commissie onthult knelpunten maritieme veiligheid

04 Oct, 20:16

De voorzitter van de Werkgroep Analyse en Evaluatie van Maritieme Veiligheid, Humphrey Tjin Liep Shie, overhandigt het eindrapport aan president Chan Santokhi.
Illegale visserij, mogelijke sabotageacties tegen olie- en gasinstallaties, de financiering van de maritieme veiligheid en het onderhoud van de kustwachtvloot, zijn enkele van de knelpunten die de Werkgroep Analyse en Evaluatie van Maritieme Veiligheid heeft gelist in een onderzoek naar veiligheid in de maritieme zone. De commissie heeft in een eindverslag oplossingen aangedragen. Het verslag is vandaag overhandigd aan president Chan Santokhi.

Tot de aanbevelingen voor het verbeteren van de maritieme veiligheid, horen revisie van de kustwachtvloot, de introductie van een Maritime Security Fee, het deels toewijzen van boetegelden aan de kustwacht en het vergoeden van kustwachtdiensten door particulieren voor specifieke operaties.

Verder stelt de commissie ook voorzieningen voor in productiedelingscontracten voor de kustwacht, de volledige implementatie van de wetgeving met betrekking tot de kustwacht en kustwachtautoriteit, het verstrekken van subsidies aan de kustwacht, de volledige uitrol van het Vessel Monitoring System, en het uitvoeren van regelmatige patrouilles.

De voorzitter van de werkgroep Humphrey Tjin Liep Shie, verzorgde op het kabinet van de president een presentatie waarin hij de resultaten van de analyse van de maritieme veiligheid toelichtte. Andere aanwezigen waren Dennis Kamperveen (ondervoorzitter), Ashna Chotkan (secretaris) en de commissieleden Radjoe Bhola en Shivanand Ramlall.

Tijdens de bijeenkomst heeft de werkgroep verschillende knelpunten besproken. Naast de eerder genoemde problemen kwamen ook aan de orde, de doorontwikkeling van de kustwacht, overvallen op zee, de capaciteit voor search and rescue-operaties op zee, smokkel van goederen, illegale migratie en illegale en ongereguleerde visserij.

De werkgroep heeft nu als opdracht om concrete voorstellen te doen met betrekking tot de financiering van de kustwacht en de doorontwikkeling van de kustwachtorganisatie. Santokhi benadrukte dat een betere samenwerking tussen de verschillende veiligheidsdiensten noodzakelijk is om samen meer resultaat te behalen op het gebied van maritieme veiligheid, schrijft de Communicatiedienst Suriname.

Advertentie