starnieuws

Pokie: Brunswijk mag naar de procureur-generaal

05 Oct, 00:00

Gewezen minister van GBB, Diana Pokie, en NPS voorzitter Gregory Rusland hebben vrijdag een persconferentie gehouden over uitlatingen van vp Ronnie Brunswijk. (Foto: René Gompers)
Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft beweerd dat ex-minister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) Diana Pokie tegen alle afspraken in, 300.000 hectare "aan Chinezen" heeft uitgegeven. Er is ook een onderzoek gepleegd naar haar handelingen gaf hij aan. Pokie: "Die veelbesproken houtconcessies waren reeds uitgeven tussen 2015 en 2018, in de periode van de Bouterse regering. Ik heb de concessies niet uitgegeven." Pokie is tussen 2020 en 2021 minister van GBB geweest. Ze deelt ook mee dat de resultaten van de presidentiële onderzoekscommissie nog steeds onbekend zijn. Pokie stelt dat politieke aanvallen op haar zijn geopend. De vp mag gerust naar de procureur-generaal gaan.

Pokie en NPS voorzitter Gregory Rusland zijn tijdens een persconferentie vrijdag in Grun Dyari, ingegaan op de aantijgingen van Brunswijk. De vp is vóór de aanvang van de ministerraadsvergadering woensdag tegenover journalisten uitgevaren over Pokie. Ze zou ondanks harde afspraken toch gronden hebben uitgegeven vanaf Atjoni tot naar de Marowijnerivier. Hij zou ook dossiers thuis hebben liggen om zijn aantijgingen te kunnen onderbouwen en die hij naar de procureur-generaal kan brengen "als ze dat wil." Eerder heeft hij dat niet gedaan omdat Pokie een vrouw is.

Pokie benadrukt dat zij niets heeft uitgegeven maar aan de hand van wet en regelgeving groen licht heeft gegeven voor verlenging. Ze legt uit: "De concessiehouder komt op grond van artikel 28 lid 1 in aanmerking van de wet Bosbeheer, het recht toe van verlenging van het concessierecht. De beschikkingen gaan naar Glis voor inschrijving in het openbaar register. Glis had enkele opmerkingen volgens de Gliswet artikel 18. Er moesten enkele zaken rechtgetrokken worden. Het waren meer administratieve fouten. Ze hadden niks te maken met aanvraagprocedures, hadden niks te maken met fouten waarbij de concessierechten niet uitgegeven mogen worden." Het zou volgens Glis gaan om typefouten, bedrag overschrijvingszegelkosten, te kleine lettertypes.

"Ik hoor de vicepresident praten over 300.000 hectare…oh, het laat me lachen," merkt Pokie op. "Het zou goed zijn als de president nader zou uitleggen over die 300.000 hectare. Ik heb geen informatie daarover. In de wet Bosbeheer is het niet duidelijk hoeveel hectaren een minister mag uitgeven. Maar het is gebruikelijk dat we niet boven 50.000 gaan. Als het meer is gaan we naar het parlement. Maar er is daarover ook geen duidelijkheid bij de wet. Misschien heeft de vp zich vergist met de telling van zijn eigen concessie. Er is dus werk om te onderzoeken over hoeveel hectare bepaalde figuren beschikken."

Brunswijk deelde mee dat het onderzoek van de presidentiële commissie zou hebben uitgewezen dat Pokie strafbare handelingen zou hebben gepleegd. Pokie: "ik heb nooit een verslag gehad van een of ander resultaat of onderzoeksrapport. Tot op dit moment is het niet bekend. Niet bij mij en niet bij de samenleving. Verder…als een concessie niet conform de wettelijke procedures is uitgegeven…wat weerhoudt de president om zaken die niet conform wettelijk regels zijn goedgekeurd, terug te draaien. We hebben toch vele zaken meegemaakt die de president heeft laten terugdraaien. Die wet ligt daar, Bosbeheer, Houtwet: niets weerhoudt de president om zaken terug te draaien."

Advertentie