starnieuws

EK 2024: Oranje hopt met twee goals over Turkije

06 Jul, 18:00

Samet Akaydin kopt de openingstreffer in het doel van Bart Verbruggen.(Foto: AP)

Stefan de Vrij kopt de bal die via Mert Mulder in de Turkse netten verdwijnt. De Turken helpen Oranje aan de gelijkmaker(Getty Images)
In het Olympiastadion in Berlijn staat Nederland tegenover Turkije. De Turken hebben voor sensatie gezorgd op dit toernooi en langer dan een uur spelen leek het erop dat ze dat weer zouden doen tegen Oranje. Maar in het laatste kwartier wordt Nederland met een autogoal op weg geholpen. Een doelpunt van Cody Gakpo brengt op voorsprong. Turkije kan ondanks druk niet terugveren. Oranje komt in de halve finales uit tegen Engeland die eerder op de dag met strafschoppen won van Zwitserland.

Oranje begint snedig aan de wedstrijd en drukt Turkije weg. Gaandeweg knokken de Turken zich in de match en wordt de betere ploeg. Meer intensiteit, meer energie, meer beweging. Daar werd de ploeg van Vincenzo Montella zo'n tien minuten voor de pauze ook voor beloond: Samet Akaydin buffelt de 0-1 binnen.

De inschattingsfout van Denzel Dumfries komt Oranje duur te staan. De hoekschop wordt weggewerkt, maar de voorzet die daaruit volgt, schat Bart Verbruggen niet goed in. De keeper wil komen, loopt terug en staat aan de grond genageld. Akaydin knikt hard raak in de verre hoek. Oranje moet in de achtervolging.

Samet Akaydin, die tegen Portugal een eigen doelpunt scoorde, is vandaag net terug van schorsing. Turkije leidt!

Halverwege de tweede helft ontsnapt Nederland aan de 0-2 van Turkije. Wonderkind Arda Güler ramt een vrije trap, veroorzaakt door Aké die moest ingrijpen, tegen de buitenkant van de paal. Nederland kan opgelucht ademhalen.

Voor Oranje het is lastig voetballen tegen de stugge Turken, die een hechte defensie vormen. Een snelle combinatie tussen Cody Gakpo en Memphis Depay levert dreiging op, maar Memphis Depay ramt de bal tegen een verdediger op. De rebound belandt in de handen van doelman Mert Günok.

Stefan de Vrij zorgt in principe voor de gelijkmaker in de 70e minuut. Memphis Depay speelt vanuit de hoek een een-tweetje met Jerdy Schouten en haalt een voorzet binnen waar Stefan de Vrij met een krachtige kopbal op stuit, die de keeper niet kan tegenhouden. Achteraf corrigeert de VAR. Het is een autogoal van Mert Mulder. Een hoekschop die de Turken zuur opbreekt.

Zes minuten later komen de Nederlanders voor het eerst in deze wedstrijd op voorsprong.
Cody Gako zorgt voor de ommekeer. Het is het vierde doelpunt van de aanvaller van Liverpool in dit toernooi. Dumfries zoekt en vindt Gakpo aan de tweede paal. Gakpo aarzelt niet en schiet Oranje naar de 2-1 in Berlijn.

Cody Gakpo is de vierde Nederlandse speler die vier doelpunten maakt op een EK, na Marco van Basten (vijf in 1988), Patrick Kluivert (vijf in 2000) en Ruud van Nistelrooy (vier in 2004).

Daar zijn de Turken dan toch plots weer! Vooral  Zeki Çelik en Kerem Aktürkoglu hebben de gelijkmaker min of meer aan de voet, maar scoren lukt niet. Het blijft opletten voor Nederland in deze laatste minuten.

De doelman van Oranje voorkomt met een weergaloze reflex de 2-2 van Turkije in blessuretijd. Het schot kwam van Cenk Tosun.