starnieuws

Opgeschoond Saramaccakanaal wordt 25 juli opgeleverd

06 Jul, 13:13

Het Saramaccakanaal is grondig opgeschoond. Baggeren was niet nodig omdat het kanaal 2,5 tot 3 meters diep is. (Foto's: René Gompers)

Op sommige plekken is er nog steeds een versmalling omdat er wrakken van pontons en kleine schepen in het kanaal liggen.

Op enkele plekken zijn op de oevers illegale bouwsels en vuilstortplaatsen. Een andere instantie moet hiertegen optreden.

Een oude ponton in het Saramaccakanaal dat zorgt voor versmalling van de waterweg.


Het opgeschoonde en dus weer vrij begaanbare Saramaccakanaal zal op 25 juli worden opgeleverd. Aan baggeren is er geen grote behoefte gebleken, omdat de bodem na al die tijd redelijk egaal is gebleven en de diepte van 2,5 tot 3 meters heeft behouden. Het werk kost ruim US$ 2.6 miljoen. Op een tour door het kanaal is wederom benadrukt dat dit slechts een onderdeel is van het Saramacca Canal System Rehabilitation Project (SCSRP) dat voor US$ 35 miljoen gefinancierd wordt door de Wereldbank.

Het ministerie van Openbare Werken, aannemer Infra International N.V. en ingenieursbureau Ilaco, hebben een tour voor de pers gehouden op een gedeelte van het kanaal tussen Latour en Kasabaholo. Minister Riad Nurmohamed was de vorderingen van dichtbij gaan bekijken. Er is ruim een uur gevaren door het kanaal waarbij Martin Blenman van Ilaco die de directe voert over dit onderdeel van de SCSRP, het een en ander nader heeft toegelicht.

Blenman geeft aan dat er tonnen aan vegetatie is opgeschoond. Op sommige plekken was de vegetatie zo dichtbegroeid dat het kanaal zodanig versmald was, waardoor doorvaren onmogelijk was geworden. De oevers zijn ook aangepakt waardoor de breedte van het kanaal, tussen de 30 en 50 meters, alweer consequent is.



Op sommige plekken is er nog steeds een versmalling omdat er wrakken van pontons en kleine schepen in het kanaal liggen. Op enkele plekken zijn op de oevers illegale bouwsels en vuilstortplaatsen. Het verwijderen van deze misstanden is niet opgenomen in het schoonmaakproject. Tegen deze zaken moeten andere autoriteiten optreden.

Terug aan land zijn er vragen gesteld over de US$ 35 miljoen lening van de Wereldbank. Raoel Hiralal van de Saramaccakanaal Unit op Openbare Werken, deelt mee: "De lening is inderdaad US$ 35 miljoen. Het bedrag dat is uitgetrokken voor het ophalen van het Saramaccakanaal is rond de US$ 2.6 miljoen. De rest van het bedrag zal onder andere worden besteed aan rehabilitatiewerken van 5 sluizen en de schutsluis. Dat bedrag kan ik nog niet noemen, omdat we nu in de aanbestedingsfase zitten. Andere componenten zijn het updaten van het Masterplan Ontwatering Paramaribo en het pompgemaal te Uitkijk."

Advertentie