starnieuws

EK 2024: Engeland na strafschoppen naar halve finales

06 Jul, 15:45

Breel Embolo brengt de Zwitsers met nog een kwartier spelen op voorsprong. (Getty Images)

Bukayo Saka trapt nog geen vijf minuten later de gelijkmaker binnen voor de Engelsen. (Foto: Reuters)
Engeland en Zwitserland strijden om een plek in de halve finales van het EK. De Engelsen begonnen het toernooi als een van de grote favorieten, maar overtuigden nog niet. Zwitserland werd tweede in groep A en won in de achtste finales overtuigend van Italië. In Düsseldorf wordt de strijd beslist met penalty's waarbij Engeland al zijn strafschoppen scoort en Zwitserland er een geblokt ziet. De Engelsen naar de halve finales.

Na 45 minuten in het duel is er nog geen enkele bal tussen de palen. De officials zijn zo onder de indruk van die helft dat ze afzien van extra tijd. Er is geen enkel schot op doel. Van de Engelsen komt er niet echt dreiging dan van Bukayo Saka.

Het optreden van Engeland is wel veel beter dan in de afgelopen duels, maar ze creëren niet genoeg kansen. Balletje breed, balletje terug... Engeland heeft veel balbezit, maar zal het tempo echt omhoog moeten gooien om door de Zwitserse defensie te spelen. Zwitserland vindt het allemaal wel best en houdt de rangen gesloten.

Breel Embolo breekt de ban in de 75e minuut. Hij prikt vanuit het zesmetergebied de bal de netten in, nadat Engeland er niet in slaagt een lage voorzet in het strafschopgebied te verwerken. Het rode gedeelte van het publiek gaat uit zijn dak.

Gareth Southgate en zijn spelers zijn ongeveer vijftien minuten verwijderd van het verlaten van Euro 2024.

Engeland heeft een held nodig en Bukayo Saka dient zich aan.  Hij snijdt de bal naar binnen en laat het leder vliegen met een lage finish van buiten de zestien, die Yann Sommer verslaat qua tempo. Vier minuten na de openingstreffer van Embolo, hangen de bordjes weer gelijk.

Op slag van affluiten kan Breel Embolo geen zuivere aansluiting maken op een heerlijke voorzet van Fabian Schar om de wedstrijd te beslissen.

Op naar de verlengingen.
Declan Rice ziet een opening ongeveer 25 meter verderop en besluit ervoor te gaan. Hij gaat naar binnen voordat Yann Sommer erin slaagt de bal op de een of andere manier te keren tot een hoekschop.

In het tweede deel van de verlengingen schiet Xherdan Shaqiri op de paal. Zwitserland wint een hoekschop en invaller Xherdan Shaqiri haalt Jordan Pickford er bijna uit.

Nog een kans voor Zwitserland! Jordan Pickford houdt Engeland in leven om het schot van Zeki Amdouni buiten te houden.

Ook deze kwartfinale gaat naar de penalty-fase.
Engeland: Cole Palmer scoort, Jude Bellingham scoort, Bukayo Saka scoort, Ivan Toney scoort, Trent Alexander-Arnold scoort.

Zwitserland: Manuel Akanji's slappe schot geblokt door Jordan Pickford, Fabian Schar scoort, Xherdan Shaqiri scoort, Zeki Amdouni scoort.

Engeland scoort al zijn penalty's terwijl Zwitserland vier scoort en 1 mist.

Advertentie