starnieuws

Beryl spaart Mexicaanse stranden en richt zich op Texas

06 Jul, 11:11

Golven breken terwijl orkaan Beryl toeslaat in Playa del Carmen, Mexico. (Foto: Reuters)
Orkaan Beryl, een storm van categorie 2, kwam vrijdag vroeg aan land in de belangrijkste toeristische bestemmingen van Mexico en veroorzaakte een rood alarm in de regio na het dodelijke spoor van vernietiging over verschillende Caribische eilanden. Beryl nu gedegradeerd tot een tropische storm waaide vrijdagmiddag over de Golf van Mexico en zal waarschijnlijk zondag laat Texas te bereiken, nadat de sterke wind en zware regen de beste strandbestemmingen van Mexico grotendeels hadden gespaard.

De kern van de storm, gedegradeerd van een orkaan, trok vrijdagmiddag over het schiereiland Yucatan, waarbij de maximale windsnelheden afnamen tot ongeveer 105 kilometer per uur, na in de ochtend in de buurt van de kustplaats Tulum te zijn aangeland.

De storm, die op een gegeven moment heviger werd tot een enorme orkaan van categorie 5, liet eerder deze week een dodelijk spoor van vernietiging achter in het Caribisch gebied. Er vielen echter geen slachtoffers in Mexico, zei het hoofd van de civiele beschermingsorganisatie van het land, Laura Velazquez, vrijdagmiddag op een persconferentie.

Terwijl Beryls passage over de Mexicaanse deelstaten Quintana Roo en Yucatan resulteerde in langzamere wind, voorspelt het Amerikaanse National Hurricane Center nog steeds gevaarlijke stormvloeden in de omgeving.

Voor degenen die op in hun schuilplaatsen zaten terwijl Beryl boven hun hoofden ronddraaide, overheerste een gevoel van opluchting.

"Allemachtig! Het was een ervaring!" zei de Mexicaanse toerist Juan Ochoa, die in Tulum verbleef. "Eigenlijk vlogen er maar een paar planten de lucht in", zei hij. "Godzijdank is alles in orde."

De toeristische infrastructuur in Quintana Roo bleef zonder grote schade, aldus de deelstaatregering in een verklaring.

Toch verloren velen in het gebied elektriciteit, waaronder 40% van Tulum, zei Guillermo Nevarez, een functionaris van het Mexicaanse elektriciteitsbedrijf CFE, in gesprek met de lokale omroep Milenio.

Het hoofd van de civiele bescherming, Velazquez, zei dat ze verwachtte dat de dienst zondag volledig zou zijn hersteld.

Een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Mexico is het schiereiland Yucatán, bekend om zijn witte zandstranden, weelderige landschappen en Maya-ruïnes.

Gestrande toeristen kampeerden vrijdag op de internationale luchthaven van Cancun, niet zeker wanneer ze thuis zouden komen.

Nora Vento zei dat haar vlucht naar Chili meerdere keren was uitgesteld en dat de balie van haar luchtvaartmaatschappij onbemand was. "Dus ik weet niet wanneer ik in Chili aankom", zei ze.

Beryl, momenteel gelegen boven de haven van Progreso in de Mexicaanse deelstaat Yucatán, zou naar verwachting in intensiteit toenemen zodra het de Golf van Mexico binnenkomt en zal naar verwachting zondag de orkaanstatus herwinnen en de westelijke Golfkust naderen.

Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) was er een orkaanwacht van kracht voor de kust van Texas, vanaf de monding van de Rio Grande noordwaarts tot aan Sargent.

De Mexicaanse meteorologische dienst heeft een orkaanwacht uitgegeven voor de noordoostelijke kust van Mexico, van Barra el Mezquital tot de monding van de Rio Grande.

"Er is een toenemend risico op schadelijke orkaanwinden en levensbedreigende stormvloeden in delen van het noordoosten van Mexico en de lagere en middelste kust van Texas, zondag en maandag, waar orkaan- en stormvloedwaarschuwingen zijn afgegeven", aldus het NHC.

Het waarschuwde dat van zondag tot midden volgende week plotselinge en stedelijke overstromingen mogelijk waren in delen van de Golfkust van Texas en het oosten van Texas.

Neerslag van 12,5 tot 25 cm, met plaatselijke hoeveelheden van 40 cm, wordt geprojecteerd over delen van de Golfkust van Texas en het oosten van Texas, beginnend zondag laat tot midden volgende week.

De Mexicaanse nationale watercommissie, CONAGUA, signaleerde een risico op overstromingen rond de toeristische centra, maar ook in de naburige deelstaat Campeche.

De scholen in Quintana Roo werden gesloten, evenals plaatselijke stranden, en ambtenaren hebben een tijdelijk verbod op de verkoop van alcohol opgeheven.

Beryl was de eerste orkaan van het Atlantische seizoen van 2024, en werd deze week de vroegste orkaan van categorie 5 ooit geregistreerd, waarbij wetenschappers wezen op de snelle versterking ervan, die vrijwel zeker wordt aangewakkerd door door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Voordat Beryl Mexico bereikte, richtte hij grote schade aan op verschillende Caribische eilanden. Het trok door Jamaica, Grenada, St. Vincent en de Grenadines, en veroorzaakte ook zware regenval in het noorden van Venezuela. De ramp heeft minstens elf levens geëist, waarbij gebouwen zijn vernield en elektriciteitskabels en bomen zijn geveld.

Vooral op de eilanden van Grenada was de verwoesting uitgesproken. Premier Dickon Mitchell wees donderdagavond tijdens een videobriefing op grote schade aan huizen in Grenada, Carriacou en Petite Martinique. Voor delen van de laatste twee eilanden is er sprake van "bijna volledige verwoesting", zei hij. "Veel van onze burgers hebben alles verloren."

De belangrijkste olieplatforms van Mexico, voornamelijk gelegen aan de zuidelijke rand van de Golf van Mexico, zullen naar verwachting niet worden getroffen of gesloten.

Beryl zal naar verwachting ook weinig impact hebben op de Amerikaanse offshore olie- en gasproductie, zeiden energiebedrijven vrijdag terwijl ze uit voorzorg personeel van sommige faciliteiten evacueerden.

Uit onderzoek van het ClimaMeter-consortium is gebleken dat de klimaatverandering Beryl aanzienlijk heeft geïntensiveerd. Volgens het onderzoek is de ernst van de storm, samen met de bijbehorende regenval en windsnelheid, met 10 tot 30% toegenomen als direct gevolg van de klimaatverandering.

Advertentie